Društvo

ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАШТИТИ ПЧЕЛА ДО САДА ПОДРЖАЛО 46 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА У СРБИЈИ

УМЕСТО ИЗ ВАЗДУХА, КОМАРАЦИ И КРПЕЉИ ДА СЕ ТРЕТИРАЈУ СА ЗЕМЉЕ!


У оквиру четворогодишњег пројекта у вези проблема тровања пчела пестицидима у пољопривреди, који је Савез пчеларских оргнизација Србије (СПОС) добио на конкурсу Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), који се спроводи у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике (РСЈП), а финансира средствима Америчке агенције за међународни развој (USAID), потписана је Декларација о заштити пчела у Србији са више градова и општина. Главна активност која се очекује од потписивања Декларације јесте постепено укидање третирања комараца из авиона средствима отровним за пчеле. Спремност да промене тренутно присутну праксу третирања комараца и крпеља из ваздуха у корист оне боље, безбедније за пчеле, која се већ неколико година примењује у појединим земљама ЕУ, показали су градоначелници и председници општина 46 локалних самоуправа у Србији. Град Чачак се још увек не налази на том списку, али је Удружење пчелара „Чачак“ проследило Градском већу текст Декларације и покренуло иницијативу за њено потписивање.

Упркос законској регулативи која прецизно уређује области хемијских третмана воћа и заштите пчела, у свакој сезони, бар спорадично, у појединим местима наше земље, у већој или мањој мери, долази до тровања пчелињих заједница. Иако често на удару несавесних појединаца, који нестручним третирањем воћњака и непоштовањем законских обавеза у тој области угрожавају најважније опрашиваче биља, пчелари сваког пролећа наново упућују бројне апеле својим колегама воћарима да не прскају воће у пуном цвету и без претходне најаве, јер тиме могу угрозити пчеле које су изузетно значајне за производњу хране и опстанак људи. Од 1. јануара ове године у примени је нови Закон о средствима за заштиту биља који предвиђа да третмане пестицидима могу да врше само лица која су прошла обуку и то уз обавезу да 24 сата раније суседима најаве спровођење те мере, па се очекује да ће пчеле бити безбедније.

Како истиче проф. др Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак“, најбоље да се хемијски третмани воћњака спроводе у вечерњим сатима или током ноћи, када се пчеле налазе у кошницама:

Проф. др Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара „Чачак“: „Пре хемијског третмана воћа обавезно треба уништити коровске биљке!“

-Најважније је да се пре хемијског третмана воћа прво униште коровске биљке, јер би у противном могло доћи до помора пчела. Када се пчеле потрују, након тога је све узалудно – и судски процеси и било какве расправе, јер је штета причињена.

Паралелно са борбом против нестручних третмана воћа, пчелари су се претходних година борили и за искорењивање праксе третирања комараца из ваздуха, која, такође, представља огроман проблем, јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака које пчеле интензивно посећују. И у тој области постигнути су драгоцени помаци, а пресек стања показује да је до сада Декларацију о заштити пчела подржало 46 локалних самоуправа у Србији.

-Национални интерес Србије је да пракса третирања комараца из ваздуха средствима која доводе до помора пчела буде у што краћем року напуштена у свим крајевима наше земље и да сви заједно урадимо много више на едукацији наших пољопривредника, како би научили да средства за заштиту биља користе на правилан начин у циљу очувања пчела и подизања висине приноса гајених култура. Третирање комараца и крпеља из ваздуха је у земљама Европске забрањено 2011. године због штетног дејства које та метода има по здравље људи и животну средину, а постало је прошлост и у многим градовима и општинама Србије. Удржење пчелара „Чачак“ је поднело Градском већу Декларацију о заштити пчела и надамо се да ће се Град Чачак ускоро придружити локалним самоуправама које су већ потписале тај веома важан документ – објаснио је проф. др Стаменковић, посебно наглашавајући да су чачански пчелари до сада имали добру сарадњу са надлежном службом за спровођење третмана против комараца и да су им увек излазили у сусрет да се прскања обављају после 19 часова.

Запрашивање комараца из авиона средствима отровним за пчеле доводи до масовних тровања пчелињих заједница. У неким општинама третирање комараца се спроводило чак и преко 20 пута годишње, што је изузетно велика количина отрова која доспева у животну средину. Ранијих година, користила су се средства против комараца која нису била толико смртоносна за пчеле. Из године у годину, њихово дејство је постајало све јаче. Постоје средства која нису отровна за пчеле, а фатална су за комарце. То су биолошка средства која се ређе користе због нешто више цене. Неопходно је да се користе све више, а постепено, у крајевима где је то могуће, да се потпуно укину третмани из авиона, јер само прскања обављена са земље могу да се спроведу селективно, уз заобилажење пчелињака, и то у касним поподневним часовима, када пчеле скоро да више не лете.

Предвиђено је да кључни потписници Декларације буду градоначелници и председници свих општина у Србији, будући да је третирање комараца и крпеља надлежност локалне самоуправе. Потписивањем Декларације они се не обавезују да ће у њиховим срединама истог момента бити напуштена пракса третирања комараца и крпеља из ваздуха, већ својим потписима локални лидери изражавају спремност да раде на томе да се та пракса напусти у року у којем је то могуће извести, нарочито у погледу примене из ваздуха средстава која су отровна за пчеле. Савез пчеларских организација Србије и НАЛЕД имају намеру да кроз информисање јавности о значају очувања пчела истакну као примере добре праксе оне градове и општине чији лидери су се прикључили Декларацији о заштити пчела.

Свака локална самоуправа, општина или град, има удружење пчелара, а њихове кошнице чине једну малу фабрику под отвореним небом са најмање 50 радника.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.