Aktuelno Grad

DELEGACIJA ČAČKA I VRNJAČKE BANJE POSETILA PRIMORSKO-GORANSKU ŽUPANIJU

Poslednjeg vikenda u februaru, delegacija koju su činili predstavnici Grada Čačka, Vrnjačke Banje, Atomske banje Gornja Trepča, KUD-a “Milisav Petrović” iz Parmenca i Karnevalske grupe iz Vrnjačke Banje posetila je Primorsko-goransku županiju, gradove Rijeku, Opatiju i Umag. Prilikom uzvratne posete, koju su inicirali dr Nikola Ivaniš, predsednik Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva i potpredsednik Dušan Nikolić, u sedištu Primorsko-goranske županije organizovan je prijem, na kome je razmatrana mogućnost uspostavljanja i unapređenja saradnje u oblasti privrede, kulture i zdravstvenog turizma. Delegaciju Grada Čačka i Opštine Vrnjačke Banje, na čelu sa pomoćnikom gradonačelnika Milanom Bojovićem i predsednikom Opštine Bobanom Đurovićem, primili su zamenik župana Petar Mamula i zamenik gradonačelnika Miroslav Matešić, a prijemu su prisustvovali i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Momčilo Radivojević, kao i predstavnici Udruženja hrvatsko-srpskog prijateljstva.

1

Delegacija Čačka dogovorila je potpisivanje sporazuma iz oblasti turizma između Čačka, Vrnjačke Banje i Opatije. Prema rečima Milana Bojovića, pomoćnika gradonačelnika Čačka za oblast mesne samouprave i infrastrukture, jedan od ciljeva sporazuma je definisanje zajedničke ponude za turiste iz Kine.

kolo

– Grad Čačak u tom sporazumu vidi svoju šansu za razvoj turizma. Sporazum će stvoriti mogućnost saradnje i pojedinačnih turističkih centara i objekata, ali se pre svega odnosi na saradnju ovih gradova i opština u oblasti turizma, i to sa akcentom na zdravstveni turizam. S obzirom na najavu da će biti otvorena direktna avionska linija Beograd – Peking, očekujemo veliki broj turista iz Kine. Pošto je reč o turistima koji uglavnom prave aranžmane duže od 20 dana, želimo da im ponudimo zajednički paket ova tri mesta – rekao je Bojović.

Prilikom posete Klinici za lečenje, rehabilitaciju i prevenciju talasoterapijom u Opatiji, na sastanku kome se prisustvovali i direktorka KBC Gornja Trepča Lidija Obradović Bursać i direktor Atomske banje Gornja Trepča Slavko Milenković, posebno se razgovaralo o saradnji sa Atomskom banjom.

slika 8

– Uočili smo da područje Istre i uopšte Primorsko-goranske županije ima najveći broj pacijenata u Hrvatskoj, koji imaju potrebe za lečenjem u banjama poput Gornje Trepče, čiji su predstavnici takođe bili sa nama na ovom putu. Dogovorili smo se da uspostavimo saradnju između ta dva zdravstvena centra, opatijske Klinike za lečenje, rehabilitaciju i prevenciju talasoterapijom i Atomske banje Gornja Trepča. Predstavnici opatijske Klinike su iskazali potrebu da svoje pacijente upućuju na lečenje u Gornju Trepču – naglasio je Bojović.

Direktor Atomske banje Gornja Trepča Slavko Milenković, ne krije zadovoljstvo i ističe da su njegovi utisci više nego dobri, jer je naša delegacija svuda lepo dočekana, kako u Rijeci, tako i u Opatiji i Umagu.

– U Opatiji smo razgovarali o saradnji njihove bolnice i našeg centra. Imaju puno obolelih od multiple skleroze i veoma su zainteresovani za saradnju, jer su čuli da Atomska banja ima dobre rezultate u oporavku bolesnika. Dogovorili smo se da u julu, na proslavi Dana Vrnjačke Banje, potpišemo sporazum o saradnji – kaže Milenković.

2

Na prijemu je bilo govora i o širenju saradnje mladih iz Rijeke i Čačka na području kulture i negovanja tradicije, što su potvrdili koncertom u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, gde su nastupili folklorni ansambli “Milisav Petrović” iz Parmenca i “Zora” iz Opatije. Dušan Radojević, član Gradskog veća zadužen za oblast omladine i kulture, koji je sa čačanskom delegacijom posetio Primorsko-goransku županiju, kaže da su se njihovi domaćini u Rijeci potrudili da im ova tri dana ostanu u lepom sećanju:

– Rijeka je grad koji “teče”, govorili su nam meštani. Oni slave različitost. Wihov simbol je Morčić, migrant tamne puti. To su činjenice koje garantuju dobrodošlicu svakome ko krene u ovaj grad. Pored Rijeke, imali smo koncert i u Umagu. Oba puta sale su bile pune i nastup naše omladine propraćen je gromoglasnim aplauzom. Koncerti su završeni zajedničkim kolom, koje je, pored našeg i njihovog kulturnog umetničkog društva, zaigrala i publika. Ova saradnja u oblasti kulture prerasta u tradiciju. Važno je da nove generacije neguju prijateljske odnose između naša dva naroda i da poštuju jedni druge.

pjevac

Delegacija Čačka i Vrnjačke Banje posetila je i grad Umag, a dobrodošlicu im je poželeo gradonačelnik Vili Bassanese, koji je goste upoznao sa kulturom, istorijom i znamenitostima ovog grada, kao i sa mnogobrojnim razvojnim projektima, manifestacijama i saradnjom u okviru Veća srpske nacionalne manjine. Domaćini i gosti, zajedno sa publikom, uživali su na humanitarnom koncertu, čiji je prihod u celosti namenjen za nabavku radiološke opreme za umaški Dom zdravlja.

– I u Rijeci i u Umagu su održani fenomenalni koncerti na kome su nastupili KUD “Milisav Petrović”, “Zora” iz Opatije, karnevalska grupa iz Vrnjačke Banje “Zaljubljeni papagaji”, orkestar Milana Pajovića i vokalni solista Mićo Kujunxić. Naš cilj je bio da na najbolji način predstavimo i povežemo kulturu i tradiciju Srbije i Hrvatske. U toku su pregovori da KUD “Zora” iz Opatije bude gost na ovogodišnjem Dragačevskom saboru trubača – kaže Miloljub Petrović, predsednik KUD-a “Milisav Petrović” iz Parmenca.

r

Poslednjeg dana posete delegacija je prisustvovala 34. Međunarodnom karnevalu u Rijeci, najznačajnijoj svečanosti ove vrste u Hrvatskoj, čiji koreni potiču još iz 15. veka. Karnevalska grupa iz Vrnjačke Banje, kao jedna od 110, koliko ih je nastupilo ove godine, predstavila se maskama i muzičko-plesnim nastupom, pod nazivom “Zaljubljeni papagaji”.

Posetu delegacije Čačka i Vrnjačke Banje Hrvatskoj propratila je čačanska medijska kuća TV “Galaksija”.

Pripremila: N.
R

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.