Aktuelno Grad

U GIMNAZIJI POČEO UPIS TREĆE GENERACIJE UČENIKA SEDMOG RAZREDA NADARENIH ZA MATEMATIKU

U školskoj 2017/18. godini biće upisana treća generacija učenika nadarenih za matematiku u sedmi razred osnovnog obrazovanja pri Gimnaziji u Čačku. Prijavljivanje zainteresovanih učenika, sadašnjeg šestog razreda, počelo je u utorak 14. marta i trajaće do 24. marta. Zainteresovani učenici se mogu lično prijaviti popunjavanjem upitnika u Gimnaziji, ili da popunjenu prijavu sa sajta škole dostave na mail škole. Sastanak sa zainteresovanim roditeljima i učenicima biće održan u školi 28. marta, posle čega će biti organizovana pripremna nastava iz matematike za polaganje prijemnog ispita koja će trajati do kraja maja, rekao je direktor Gimnazije Ivan Ružičić, na konferenciji za novinare, održanoj u utorak.

1

– Ono što je bio cilj kada smo ulazili u realizaciju i kada smo se verifikovali za nastavu za učenike sedmog i osmog razreda koji su nadareni za matematiku, jeste da im pružimo mogućnost da bolje savladaju, pre svega, matematiku, fiziku i informatiku. Pripremnu nastavu će raditi naši profesori, koji će učenicima posle toga predavati u sedmom i osmom razredu. U junu slede zvanične procedure, prijave, polaganje prijemnog ispita i odabir učenika koji će, kao treća generacija nadarenih za matematiku, biti upisani pri Gimnaziji – najavio je direktor Ružičić.

Program za nadarene učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole u Gimnaziji je isti kao redovan program u osnovnim školama, uz razliku da učenici imaju šest časova matematike i tri časa fizike nedeljno, a umanjen fond časova likovnog, muzičkog, istorije i geografije, podsetio je razredni starešina i profesor matematike Marko Damljanović. Prema njegovim rečima, otvaranje specijalnog odeljenja za učenike sedmog i osmog razreda koji su nadareni za matematiku u čačanskoj Gimnaziji, pokazalo se opravdano.

– Ovo je jedno homogeno odeljenje u koje dolaze deca sličnih interesovanja, navika i težnji, i sa njima je mnogo lakše raditi, nego u osnovnoj školi, gde ima i dobrih i loših đaka. Možemo da se pohvalimo dosadašnjim uspehom. Mina Joksimović je prošle godine bila treća na republičkom takmičenju iz matematike, a imamo i dva dečaka koji su bili prvi i treći iz fizike – podsetio je profesor Damljanović.

Odeljenjem za nadarene matematičare i načinom rada zadovoljni su i učenici.

– Gimnaziju sam upisala u sedmom razredu, sa namerom da saznam nešto novo iz matematike i fizike. To se isplatilo, jer sam prošle godine bila treća na Republičkom takmičenju iz matematike, a ove godine sam osvojila prvo mesto na Opštinskom takmičenju. Mnogo sam zadovoljna, jer sam ovde stekla nova znanja iz matematike, fizike i ostalih predmeta. Opredelila sam se za ono što volim i smatram da sam ovde više naučila, nego što bih u osnovnoj školi. Ovde više vremena posvećujemo matematici i fizici, predmetima koje volim – rekla je Mina Joksimović, učenica osmog razreda Gimnazije.

U čačanskoj Gimnaziji školske 2015/16. godine upisana je prva generacija učenika sedmog i osmog razreda osnovne škole učenika nadarenih za matematiku. U školskoj 2016/17. godini upisana je druga generacija učenika sedmog razreda i to sa 17 učenika, a 18 učenika osmog razreda će na kraju ove školske godine malu maturu polagati u Gimnaziji. Od ovih 35 matematičara najviše učenika, njih 12, je iz OŠ “Dr Dragiša Mišović”, devet iz OŠ “Milica Pavlović”, po četiri đaka iz osnovnih škola “Sveti Sava” i “Filip Filipović”, po dva iz škola “Tanasko Rajić” i “Vuk Karaxić” i po jedan iz OŠ “Ratko Mitrović” i iz Osnovne škole u Beljini.

N. R.

 

Оставите одговор