Društvo Privreda

ДЕЉЕЊЕ ИСКУСТАВА И ДОБИЈАЊЕ ИДЕЈА

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ПРЕДУЗЕТНИЦА У СЛОВЕНИЈУ, НЕМАЧКУ И ШВАЈЦАРСКУ

Удружење пословних женаНадежда Петровићје партнер на пројектуУнапређење  економског положаја жена и девојчица из руралних подручја“, чији је носилац Повереништво за равноправност Републике Србије. Први део пројекта био је посвећен подстицању и унапређењу развоја женских удружења на селима, односно, пружању техничке подршке која им је потребна за лакше пословање и бољу видљивост на тржишту. Више од десет женских удружења на територији Моравичког, Рашког и Златиборског округа добило је техничку опрему (рачунаре, штампаче, телефоне…). Други део перојекта реализован је студијским путовањем, од 20. до 24. маја, када су предузетнице, жене из Чачка, Врњачке Бање, Прибоја, Пријепоља, Јежевице, Трбушана и Бродарева, имале прилику да се упознају са сличним удружењима и произвођачима из њихове области, на територији Словеније, Немачке и Швајцарске, рекла је за наш лист Горана Танасковић, руководилац Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа ОЈ Чачак.

Предузетнице су прво посетиле 34. Фестивал „Доброте Словенских Кметиљ“ у Птују, једну од најпрепознатљивијих кулинарских и гастрономских манифестација у Словенији. Према речима Горане Танасковић, ово је била изврсна прилика за умрежавање, упознавање, дељење искустава и добијање нових идеја са бројним и разноврсним удружењима из округа Птуј.

– Потом су чланице имале прилику да у Глонну посете једног од најорганизованијих произвођача и прерађивача посебно гајених свиња и свињског меса, да виде концепт производње који је укинуо „клин“ између произвођача и потрошача. То је уједно и економско и туристичко место, где се на неколико хектара организује био производња и житарица за прехрану свиња и осталих повртарских производа. Такође, посвећени су и био производима којима се снабдева више од 20 продавница у Немачкој и Швајцарској. Видели смо и њихову пекару, као и пивницу – каже Танасковић.

Предузетнице су посетиле и Garden center Meier у Rapperswillu, који је међу најмодернијима у Европи, а простире се на 20.000 квадратних метара. Чланице женских удружења су пуно сазнале о најсавременијим начинима производње цвећа и осталог баштенског биља, али и повртарских култура.   

– Обилазак фарме „Lutzelhof“ је посебно био интересантан женама које имају породична газдинства, јер је ово пример добре праксе сеоског туризма који укључује и преноћишта (поред класичних соба и оне са креветима за спавање на слами), организовање прослава, узгој шкотских говеда, продавнице производа фарме, органску производњу повртарског биља. Посета фармама је била и прилика да се чланице информишу и о подршкама и субвенцијама које Швајцарска даје својим произвођачима. Посетили смо и Туристичку организацију града Рапперсњилл, где су нам представили потенцијале овог краја на Циришком језеру. То је средњовековни град који носи име „Град ружа“, јер је у самом месту посађено више од 20.000 садница 600 врста ружа – подсећа Горана Танасковић.

Предузетнице су се састале и са господином Bear Deucherom, пејзажним архитектом и разговарале о статусу и безбедности жена на селу, а састанку је присуствовала и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. 

– Посетиле смо и „Gerber Bio Greens AG“, где је три хектара под стакленицима и додатних 80 хектара на отвореном органских производа. Видели смо иновативан начин компостирања, грејања и продаје органске хране. Швајцарска посебан акценат ставља на органску производњу, која је усвојена као модел и не добија никакве субвенције за такав вид производње – нагласила је Танасковић.

У Цириху су предузетнице посетиле неколико тржница, где су им љубазни продавци показали како пакују и презентују производе.

Н. Р.

Фото: Архива УПЖ „Надежда Петровић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.