Društvo Kultura

ДЕВЕТ ДЕЦЕНИЈА НЕГОВАЊА НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ

АКТИВНОСТИ КУД “ДУЛЕ МИЛОСАВЉЕВИЋ ЖЕЛЕ” – У СУСРЕТ ВЕЛИКОМ ЈУБИЛЕЈУ

По завршетку једне веома успешне, нова сезона Културноуметничког друштваДуле МилосављевићЖелезванично је почела у септембру. Ово друштво може се похвалити бројним наступима, концертима, фестивалима, како посећеним, тако и организованим. Сезона је почела сјајним уписом нових чланова, који је још увек у току. Културноуметничко друштвоДуле Милосављевић”, које негује вредности народне традиције, основано је 1933, као оркестарска, глумачка и тамбурашка секцијаЖелезничараЧачка, а један од заслужних штоЖелеове године прославља девет деценија постојања је Војин Јаковљевић, председник Скупштине КУДа. Управо поводом јубилеја у току су и припреме за велики, спектакуларни концерт, који ће бити одржан, 9. децембра, у хали ККБорац”.

 – Година је почела фантастично, поред учествовања на неколико фестивала и манифестација у Чачку, Друштво је доживело и руководећу реорганизацију. У “Желе” је дошао један од најбољих кореографа у Србији Дејан Првановић, као уметнички руководилац. Осим њега, ту су и остали наши сјајни руководиоци и кореографи, Александар Саша Смрекић, Виолета Смрекић, Милован Вучићевић, Јулијана Јоровић, Сара Баковић и економ Цвета Живковић. Вредности српске традиционалне игре, пре свега кола, негујемо управо ангажовањем стручних сарадника. Поред тога, формирали смо и Уметнички савет. Веома смо посвећени глумачкој секцији и народном оркестру, па можемо рећи да је Друштво постало мали Омладински културни центар. Планирамо и пререгистрацију, јер КУД располаже сјајним простором, двема салама за игру, музичким просторијама и сценом капацитета 200 места. Наше Друштво је веома цењено у свету фолклора, а скромно можемо рећи да је једно од најбољих у Србији – каже Војин Јаковљевић, председник Скупштине КУД-а “Дуле Милосављевић”.

Наш саговорник подсећа да су играчи првог ансамбла “Жела” у току лета били на петнаестодневној турнеји у Португалији, на фестивалу у граду Порто: 

– Било је заиста фантастично. Поред нашег друштва, учествовали су фолклористи из целог света, са свих континената. Понели смо лепе успомене и оставили позитивне утиске на домаћине. Ове године је припремни дечји ансамбл боравио у грчком летовалишту Аспровалта, у фолклорном кампу. У нашој смени је било више од 500 малих фолклориста из Србије и Балкана. У Грчку је путовало око 60 малишана, који су у кампу едукативног карактера провели седам дивних дана.

Сада се “Дуле Милсоављевић” вредно припрема за предстојећу прославу јубилеја – 90 година постојања Друштва, које су основали “Железничари” Чачка, 1933. године.  

– У “Борчевој” хали организоваћемо Свечану академију и велики генерацијски концерт, на коме ће наступити све фолклорне секције Друштва, као и неколико генерација “Желових” играча који су учествовали у раду током свих ових година. Иначе, кроз КУД је током 90 година постојања прошло више десетина хиљада чланова. На великом концерту ће наступити преко 500 активних фолклориста, у 11 секција. ”Желе” ће бити прво културно-уметничко друштво у Чачку које ће организовати концерт у “Борчевој” хали, а посетиоци 9. децембра могу да очекују велики спектакл, који до сада није виђен у Србији. Наравно, биће позвани и гости изненађења, као и сви бивши чланови Друштва који су некада пронели славу, како у Србији, тако и у некадашњој Југославији и Европи. Мало је познато да су из нашег Друштва потекли Бора Ђорђевић, Радомир Михаиловић Точак, Радмила Бакочевић, Добривоје Топаловић, браћа Теофиловић, као и да је у “Желу” радио и чувени композитор Вукас – подсећа за наш лист Војин Јаковљевић, додајући да је у припреми и монографија за обележавање девет деценија постојања, чија је промоција планирана следеће године.

Културно-уметничко друштво “Дуле Милосављевић Желе” негује традицију и игре из свих крајева Србије, али на репертоару су и кореографије које играју Срби на свим просторима где живе: на територији Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе и Македоније.

Н. Р.

Фото: Архива КУД “Дуле Милосављевић”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.