дигитални родитељ, деца на нету
Društvo Obrazovanje

Digitalno roditeljstvo

Digitalno roditeljstvo

Internet i digitalne tehnologije nalaze se u vrhu najvećih ljudskih dostignuća koja su nepovratno izmenila čitavo čovečanstvo. Oni su promenili način na koji dolazimo do informacija, učimo, poslujemo, komuniciramo, zabavljamo se.

Danas je teško i zamisliti svet bez interneta.

Digitalni mediji su nesumljivo izvršili i veliki uticaj na odnos dece i roditelja. Korisnici mobilnih uređaja i interneta su sve mlađeg uzrasta, a promene u sajber svetu dešavaju se veoma brzo. Stalno se pojavljuju nove platforme, aplikacije i sadržaji, od kojih mnogi nisu primereni dečijem uzrastu i predstavljaju pogodno okruženje za brojne opasnosti i predatore.  

Rano digitalno angažovanje stvara nove izazove za roditelje. Tako u poslednje vreme pored tradicionalne uloge roditelja, sve češće možemo čuti i pojam digitalno roditeljstvo.

Digitalni roditelji su prvi i najvažniji posrednici u oblikovanju načina na koji deca koriste savremene tehnologije i online medije. Koncept digitalnog roditeljstva oslanja se na brojne internet alate i programe koji im pomažu da prate i nadziru aktivnosti dece u virtuelnom svetu.

Roditeljstvo je samo po sebi zahtevno i puno različitih iskušenja. Većina današnjih roditelja odrastala je u drugačijem tehnološkom dobu, bez društvenih mreža, online igrica i četovanja.

Zbog toga ne čudi podatak da čak dve trećine roditelja smatra da je odgajanje i vaspitavanje dece teže nego pre samo 20 godina, a kao glavni razlog navode upravo izazove sa kontrolom upotrebe smart uređaja i interneta.

Kako biti dobar digitalni roditelj

Koncept digitalnog roditeljstva podrazumeva aktivne i restriktivne prakse kojima se reguliše angažman deteta u internet svetu u skladu sa njegovim uzrastom i digitalnim kompetencijama.

Uloga digitalnog roditelja je posrednička sa ciljem ograničavanja vremena provedenog na mreži, kontrole sadržaja koji dete prati, upućivanja na konstruktivni pristup digitalnim tehnologijama, prevencije digitalnog nasilja.

A koliko je važno posvetiti se ovom aspektu odrastanja i vaspitavanja govori podatak da se količina vremena koje deca i mladi provode online povećava smanjenjem dostupnosti roditelja za interakciju.

Digitalno roditeljstvo nastalo je na potrebi da deca najpre budu bezbedna, a roditelji smireni.

1.   Edukujte se

Opcija da dignete belu zastavu pred digitalnom tehnologijom i kažete da je ne volite ili vas ne zanima, u ovom slučaju ne dolazi u obzir. Možda ne vidite poentu slanja vatrica u Snapchat-u ili gde leži tajna privlačnosti Fortnite i sličnih video-igrica. Ali to je svet u kojem vaša deca provode sve veći deo svog vremena.

Znanje tera strah. Podignite svoju medijsku pismenost na najviši nivo kako biste mogli da ispratite sve online aktivnosti deteta i na vreme ga upozorite na potencijalne opasnosti. Neka vam postane navika da guglate najnovije internet trendove, igrice i aplikacije, a možete završiti i neki od programa digitalnog roditeljstva.

2.   Razgovarajte sa svojom decom

Stalni otvoreni razgovori šta deca i njihovi vršnjaci rade na mreži, podjednako su važni kao i želja da budete u toku sa novostima u realnom životu.

Razgovarajte o opasnostima i rizicima na mreži. Savet stručnjaka je da vam fokus ne bude samo na negativnim stranama interneta. Istaknite i predočite kako na mreži postoje i korisni sadržaji i kreativne mogućnosti za zabavu, učenje i komunikaciju.

I najvažnije u razgovoru sa decom – pažljivo slušajte. Iznenadićete se koliko možete naučiti od njih.

3.   Koristite dostupne alate za roditeljsku kontrolu

Ovo je savet svakog sajber stručnjaka. Budite u toku sa svim što vaše dete radi u online svetu, jer dopustiti deci da bez ikakvog nadzora koriste internet nije odgovorno roditeljstvo.

Čak i ako imate apsolutno poverenje u svoje dete, ne možete verovati 3 milijarde ljudi sa kojima je umreženo.

Od prvog momenta kada uzmu pametni telefon u ruke, instalirajte neke od programa za monitoring ili parental control programe. Oni će vam pomoći da zaštite svoje dete od internet opasnosti, kao i da detektujete i blokirate neprikladan sadržaj i efikasno upravljate vremenom koje provode ispred ekrana.

4.   Digitalni ugovor

Usmeni ili još bolje pismeni digitalni ugovor sa decom je osnova uspešnog digitalnog roditeljstva.

Jasno iznesite šta od deteta očekujete – koliko vremena može biti online, tražite da budete upoznati sa lozinkama, striminzima, internet kupovinama i instalaciji novih aplikacija, da prijavi svaku neprijatnost, pretnju ili opasnost koju doživi u virtuelnom svetu, da obeća da neće objaviti ili napisati ništa što ne bi reklo pred roditeljima i slično.

Naravno, za nepoštovanje dogovora odredite adekvatne sankcije. I najbitnije, budite dosledni u primeni.

5.   Budite dobar digitalni uzor

Da li telefonirate ili kuckate poruke dok vozite? Odgovarate na mejlove za vreme večere ili dok dete pokušava da razgovara sa vama? Javno i često postujete fotografije i snimke iz privatnog života?

Psiholozi tvrde da deca više gledaju šta radite, nego što slušaju šta govorite. Zato je potrebno da i sami ispunjavate ono što zahtevate od svoje dece (barem u njihovom prisustvu). Neka promena koju želite da vidite krene od vas.

Digitalno roditeljstvo je koncept koji je u začetku. Treba imati u vidu da je to kontinuirani proces i da zahteva stalnu angažovanost roditelja kako bi bili u toku sa svim novinama u sajber svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.