Društvo

ДОБРА ПРОИЗВОДЊА ГАРАНТУЈЕ СИГУРНУ ЦЕНУ И ПЛАСМАН

МОНОГРАФИЈА О БОРОВНИЦИ ДР АЛЕКСАНДРА ЛЕПОСАВИЋА И ДР ДАРКА ЈЕВРЕМОВИЋА

Боровница је све занимљивија произвођачима у Србији, која је веома погодна за ову веома здраву и на светском тржишту све цењенију воћку. Једна од наших значајних предности је што боровница у српским засадима доспева баш у право време, када на светском тржишту недостаје овог производа! Ипак, иако све успешнији, наши воћари се све чешће суочавају са „проблематичним“ садним материјалом, који може бити основ за развој многих болести… Која је најбоља технологија гајења и заштита, који су најбољи начини прераде, тачније о свим темама важним за произвођаче могло се чути синоћ у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“, на представљању монографије „Боровница“. Књигу су приредили др Александар Лепосавић и др Дарко Јевремовић, обојица са чачанског Института за воћарство. Колико боровница има све више „поклоника“ сведочи и бројна публика, у којој су, поред воћара из Чачка и околних градова, били и млади људи који размишљају о подизању првих засада.

Комерцијална производња у Србији почела је 2006. и тада је било тек неколико хектара на којој су највећи ентузијасти решили да засаде нову воћну врсту.

– Од тада смо прешли велики, али и трновит пут. Сада се боровница гаји на више од 2.500 хектара, различитог нивоа и интезитета гајења. Углавном је производња успешна. Али, произвођачи се све више сусрећу и са проблемима. Главни су садни материјал, неодговарајућа припрема и избор земљишта, јер ова воћка је нешто сасвим другачије од оног на шта су наши воћари навикли. Али, када се све уради како треба, онда је то добра прича, која има сигурну цену и пласман, због технологије, квалитета, али и правог времена када боровница стиже за брање у српским воћњацима. Ипак, произвођачима саветујемо да добро отворе очи при куповини садног материјала. Јер, у последње време, због све већег интересовања и доброг пласмана, појавили су се трговци, који поред садница продају и технологију, најчешће неодговарајућу, па произвођачи имају проблеме од самог старта – једна је од порука др Лепосавића. Поред садног материјала, он је истакао да је за боровницу веома важно обезбедити довољне количине квалитетне воде, јер, сматра он, све друго може се надокнадити.

Заштита боровнице је област којом се бавио други аутор, др Дарко Јевремовић. Он је рекао да иза књиге стоји више од 15 година рада и проучавања боровнице, односно баш од првих интензивних засада у Србији.

– Са првим засадима, почели смо и контролу биљних болести у засадима. Упоредо, са ширењем производње, интензивирали смо и истраживања болести. Обрадили смо све болести и штеточине, не само у Србији, већ и околним земљама, па и у САД , постојбини високожбунасте боровнице  – рекао је др Јевремовић, који сматра да је производња овог воћа у Србији достигла висок ниво, јер, како је нагласио, данас имамо високо интензивне засаде који по приносима и квалитету плода, не заостају за другим земљама Европе и Америке.

Аутори су монографију припремали две године и како је нагласио др Лепосавић, базира се, пре свега, на личном, али и искуствима наших и светских произвођача. Поред тога, аутори су користили и веома обимну литературу, научне радове  најбољих стручњака из ове области. Кроз 13 поглавља обрађене су све важне теме, од услова за гајење и производњу, технологије производње садница, процеса подизања и неге младих засада, заштиту, врсте болести, као и гајење у органском поступку, до бербе, чувања плодова и начина прераде. Монографија садржи и веома важан календар радова у засадима боровнице.

О боровници и монографији говорили су рецензенти  – др Зоран Кесеровић, др Татјана Вујовић и др Тања Васић, као и др Бранко Поповић, виши научни сарадник Института за воћарство. Издавач монографије је Научно воћарско друштво Србије. Модрератор промоције била је Тијана Бежанић.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.