Grad

ДОБРО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ СТАМБЕНИХ ЗГРАДА – НА РАНГ ЛИСТИ ДВАДЕСЕТ И ЈЕДАН ОБЈЕКАТ

Многе старе стамбене зграде у Чачку у догледно време требало би да „заблистају“ у новом руху. Поред спољашности, односно, термоизолације и фасаде, на њима ће бити санирани кровови, у некима замењене и машинске инсталације… Једноставно, биће зими топлије, лети хладније, а уз то и мањи рачуни за грејање, за струју… Добар део улагања за овакву енергетску санацију, па и више од половине, станари ће добити као бесповратна средства, предвиђена Пројектом „Енергетска санација стамбених, више-породичних зграда прикључених на систем даљинског грејања – Јавни ESCO пројекат“. За недавно завршени конкурс владало је велико интересовање у Чачку, па је комплетна неопходна документација достављена за више од двадесет стамбених и стамбено-пословних зграда прикључених на систем даљинског грејања, што је био један од главних услова јавног позива, каже Светлана Милошевић, члан Комисије за праћење и реализацију Пројекта, која је шеф производње у ЈКП за грејање „Чачак“.

И поред тога што је рок за пријаву на конкурс био релативно кратак, свега месец дана, преко управника зграда станари су били добро обавештени. То је било важно и због тога што је било неопходно испунити и друге услове: уз потписе већине станара, била је потребно да зграда има употребну дозволу или решење о озакоњењу, да је на систем даљинског грејања прикључено најмање 80 одсто од укупног броја станова и локала… Великом интересовању, сматра Светлана Милошевић, која је и в.д. енергетског менаџера Чачка, допринеле су и презентације пројекта за управнике зграда, организоване у сали Скупштине града, као и у појединим месним заједницама.

Светлана Милошевић

– Добили смо 28 пријава, од чега осам заједничких, односно, то су зграде са више улаза. Већина пријава је била у складу са јавним позивом, тако да је 21 ушла на ранг листу, а седам је одбијених, углавном, јер нису имали употребну или грађевинску дозволу или је било мање од 80 одсто станова прикључених на даљинско грејање – навела је Милошевић.

Према њеним речима, чак 70 бодова добијало се за специфичну потрошњу енергије, а 30 на проценат подршке пројекту, што је, заправо, број заинтересованих станара.

– Имали смо и две зграде у којима су се сви станари пријавили! Можда су се у целој причи мало боље снашли професионални управници зграда, али задовољни смо интересовањем, будући да је ово први јавни позив овакве врсте – нагласила је наша саговорница, додајући да је највеће интересовање било у зградама на Љубић кеју.

Највећи број питања станара односио се на рачуницу колико би они морали да уложе новца, колика ће бити рата, да ли би им се инвестиција исплатила и за колико… Ускоро би Министарство требало да достави финансијске понуде, а у другом кругу Скупштина станара одлучује да ли њихова зграда улази у инвестицију.

Још се не зна колико ће Чачак добити новца за реализацију, али Светлана Милошевић сматра да ће то зависити од висине укупне инвестиције.

– Сразмерно броју пријављених зграда и величини градова биће опредељена средства. За сада се говори да би време отплате трајало седам-осам година, уз грејс период. Наиме, када се потпишу уговори са станариме, радиће се пројектна документација и калкулација, а грађани ће почети да отплаћују рате кад се све заврши. Циљ овог пројекта је да се на рачун уштеде отплаћује инвестиција  – закључује саговорница „Чачанског гласа“.

Очекивања су да би најкасније следеће године требало да започне реализација, односно, да се на овим зградама поставе скеле за грађевинске радове. Кад се све заврши, Град Чачак ће из буџета издвојити средства за уградњу делитеља и термостатских вентила, како би се спровеле уштеде у становима.

Овом „енергетском инјекцијом“, која се већ дуго чека у Србији, станари старих зграда и солитера могли би, у неком дугорочном периоду, да уштеде на рачунима, око 30 одсто у зимском периоду за грејање, не рачунајући уштеде лети за електричну енергију због клима уређаја. Самим тим, као и лепшим изгледом својих зграда, повећали би тржишну вредност својих некретнина.

В. Т.

Пројекат „Енергетска санација стамбених, више-породичних зграда прикључених на систем даљинског грејања – Јавни ESCO пројекат“ заједнички реализују Министарство рударства и енергетике, Град Чачак, ЈКП за грејање и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД). Како је наведено у јавном позиву, у републичком буџету за прошлу годину предвиђено је 50 милиона евра за обезбеђивање кредита за реализацију Пројекта. Бесповратна средства за даљи развој Пројекта планира ЕБРД, кроз припрему елабората енергетске ефикасности и одговарајућих студија, надзор извођача, помоћ при имплементацији и инвестиционих грантова у висини до 20 одсто. И Република Србија, преко Министарства рударства и енергетике, планира да обезбеди инвестициони грант и то од 30 одсто потребних средстава. У Пројекат су укључени сви градови и веће општине у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.