Grad

Doktor Luković: U bolnici nije rasulo!

Tačno je, na pregled se čeka oko četiri sata. Ali, u jednom danu je bilo 120 pacijenata. Svakome je potrebno snimiti pluća, uzeti krv, obaviti pregled… Najmanje 15 minuta, do pola sata, mora da bude posvećeno jednom čoveku. Rade dva lekara, a pre neki dan je otvorena još jedna ambulanta. Ima i ljudi koji u bolnicu dolaze bez uputa izabranog lekara i oni ne mogu da budu vraćeni. Onda čujemo na raznim stranama komentare da je u Opštoj bolnici rasulo! Nije! Oni odlično rade svoj posao, može da priča ko šta hoće! Od kako je korona ponovo počela da se širi, u bolnici je pregledano 633, na lečenju zadržan 121 pacijent. Danas ih je 88 – naveo je dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa u Čačku.   

Kada je reč o trenutnoj epidemiloškoj situaciju u Čačku, nešto lakše je poslednjih dana u Domu zdravlja.

Kako podseća dr Luković, 2, jula je pregledano više od 160 osoba sa povišenom temperaturom. Narednog ih je bilo 155, potom u subotu 96, juče 75. Danas do podneva pregledano je 68 ljudi.

– Sve su to pokazatelji blagog poboljšanja u Domu zdravlja, odnosno primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Daleko smo od dobrog, naša procena je da će ovaj talas trajati šest do osam sedmica – napomenuo je dr Luković.

Na bolničkom lečenju danas je bilo 88 pacijenata, a na respiratoru petoro. Bolnica u Čačku ima osam respiratora. 

Dnevno u Čačak stiže 90 testova. Luković je izričit i da nema potrebe da ih bude više. Nije moguće ni da laboratorija „Vatreno oko“ uradi više analiza. Do njih ne stižu samo uzorci iz Čačka, nego i ostalih gradova. 

– Ne razumem kada neko hoće da bude testiran, a nije ga pregledao lekar. Ako imate blagu kliničku sliku, izolujte se, mirujete sedam dana. U slučaju da se vaše stanje pogorša, javite se kod lekara. Bez razloga je veliki pritisak za testiranje na kovid-19. Ako će vam biti lakše, odmah ću reći! Ko ima virusnu infekciju, najverovatnije je zaražen kovidom-19. Ali, nemaju svi tešku kliničku sliku, uglavnom su blage. Ljude sa težom kliničkom sikom šaljemo u bolnicu, prvenstveno zbog kiseonika, da im bude dostupan odmah, ukoliko je neophodan – rekao je dr Luković.

Poslednjih desetak dana u Moravičkom okrugu je umrlo petoro ljudi. Dvoje u Opštoj bolnici Čačak, ostali u drugim zdravstvenim ustanovama.  

Radni tim za praćenje širenja korona virusa u Čačku moli građane da redovno primenjuju zaštitne mere. Šta god da stručnjaci i gradske vlasti urade, može biti bez rezultata, ukoliko izostane pomoć građana, odnosno prevencija. 

Z. J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.