Društvo Grad Obrazovanje

ДРУЖЕЊЕ У СЛУЖБИ УЧЕЊА, РАЗВОЈА ВЕШТИНА И МУЛТИКУЛТУРАЛНОСТИ

ОШ “ТАНАСКО РАЈИЋ” УГОСТИЛА УЧЕНИКЕ И НАСТАВНИКЕ ЧЕШКЕ ШКОЛЕ “ВИХЛИДКА”

Основна школаТанаско Рајићбила је домаћин ученицима и наставницима из чешке школеВихлидкаиз места Валашке Мезеричи, од 15. до 20. октобра. На иницијативу директора школе Милорада Тешића прва посета Чеха рализована је 2019. године са циљем промовисања интеркултуралности, различитости и толеранције. Након четири године паузе наставило се традиционално посећивање и размена ученика братских школа. Ове године носиоци пројекта су били директорка Данијела Миклова, директор Милорад Тешић и помоћник директора Војин Малетковић. Пројекат се реализује уз подршку бројних градских установа и има велики значај за ученике из обе средине.

У породицама ученика чачанске Основне школе “Танаско Рајић” у Љубићу било је смештено 13 чешких ђака. За Чехе и њихове домаћине организован је разноврстан програм који је укључивао приредбу добродошлице, радионице у оквиру школе, посећивање знаменитости Чачка, као и два излета – на Мокру гору и у Овчар Бању. У оквиру пројекта, ученици и наставници обе школе су кроз низ занимљивих активности размењивали примере добре праксе, нове идеје, приближавајући своје културно наслеђе, обичаје и језик.

Од понедељка су уследиле активности. Дочекала их је приредба у холу школе, које су организовале наставница српског језика Невена Димовски и наставница музичке културе Анђела Лекић, уз помоћ учитељица Ане Ђурић и Дубравке Новаковић. Извођене су српске народне песме, једна чешка нумера и хит групе “ABBA”. Потом се кренуло у обилазак школе и посете часовима. Поподне је било предвиђено за посету Народном музеју, Галерији “Надежди Пертровић”, Римским термама и Градској библиотеци “Владислав Петковић Дис”.

У уторак се кренуло у правцу природних лепота Западне Србије. Посета Дрвенграду и вожња Шарганском осмицом су гостима представили културну и туристичку понуду наше земље. Школске радионице су организоване у среду. Језичка радионица је имала за циљ развој говорних вештина, упознавање језика и израду плаката, а организовале су је наставница енглеског језика Катарина Терзић, наставница грађанског језика Јелена Сретеновић Рестаино и библиотекар Невена Димовски. Ученици су поредили две школе и различите школске системе током радионице, коју је организовао наставник Милан Лишанчић. Са народном традицијом и фолклором упознала их је учитељица Дубравка Новаковић. Удруженим снагама ученици су нацртали слику Танаска Рајића, састављену из мноштва мањих мотива на радионици наставника ликовне културе Предрага Тешића.

– Желели бисмо да захвалимо свима на фантастичном гостопримству и још лепшем боравку у Чачку. Имали смо много прилика да посетимо прелепа места, пробамо укусну храну и заиста смо се уверили шта значи српска гостољубивост. Наши ученици нису само вежбали енглески језик, већ су и започели многа пријатељства која ће, надам се, трајати годинама. Захваљујући топлој добродошлици, не само наших колега и породица домаћина, већ и свих људи које смо срели, осећали смо се као код куће. Сматрам да је наш боравак одлично описан у једној реченици нашег ученика Лукаша Бенуша. На питање шта му се највише допало током боравка, одговорио је: Све! – поручила је наставница енглеског језика из Чешке Јана.

Своје искуство пренела је Јадранка Витас, мајка ученика који је угостио једног другара из Чешке:

– Породица Витас има искуство у овим разменама ученика, јер је и старије дете из породице, Богдан Витас, пре неколико година примио друга у овој размени. Као и тада, и сада је искуство позитивно. У оба случаја,  то су васпитана деца која поштују правила понашања и договора. У искуству са ђаком из Чешке од пре неколико година интеракција је била врло успешна, јер се након узвраћене посете нашег ученика у Чешку, другарство утврдило и деца су остала у контакту и данас. Разлике и сличности у нашим менталитетима су очигледне, а приметили смо да су ова деца у односу на групу из претходних година помало незрелија и нису много заинтересована.  Као и наша деца, на жалост, веома су везани за мобилне телефоне, а самим тим и отуђенији од породице у којој су смештени. Са друге стране, као домаћини, у неколико наврата, дискретно смо наметали разговор на различите теме и успели да остваримо врло коректну комуникацију.

Радници ове школе су веома поносни на чињеницу што је пројекат размене ученика поново реализован и остварио позитивне ефекте код ђака обе школе. Велики број ученика ОШ “Танаско Рајић”, поред самих домаћина, самоиницијативно се укључио у дружење и пружање гостопримства. Емотивни растанак и испраћај чешких гостију најбоље показује да је за само четири дана успостваљена веза међу ученицима две државе, чији се наставак са нестрпљењем ишчекује у мају, када ће чачанска школа посетити Чешку Републику.

Приредила: Н. Р.

Извор и фотографије: ОШ “Танаско Рајић”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.