Društvo Obrazovanje Privreda

ДУАЛНИ СИСТЕМ ОБРАЗОВАЊА – ЗАДОВОЉНИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЉИ И ФИРМЕ

МАШИНСКО-САОБРАЋАЈНА ШКОЛА: ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА У СТАРТАП ЦЕНТРУ

Дан отворених врата, односно, презентација свих профила Машинскосаобраћајне школе по систему дуалног образовања, као и компанија које дају подршку овом систему образовања, организована је недавно у Стартап центру НТПа Чачак. Циљ окупљања је био да се пруже све неопходне информације, како би се ђацима олакшала врло битна животна одлука, избор адекватног профила. На презентацији су се поред професора, обратили и представници компанија “P…S… Fashionи “Tiffany Production”, које су последњих година укључене у процес дуалног образовања у оквиру модне индустрије, што су ученици и њихови родитељи препознали, као врло корисну могућност у нашем граду.

Машинско-саобраћајна школа је у сарадњи са фирмама, са којима већ годинама сарађује у оквиру дуалног образовања, а у циљу подршке ученицима за реализацију практичне наставе, организовала Дан отворених врата, односно, презентацију профила по дуалном образовању, у сали Стартап центра. Дан отворених врата је организован и у Машинској школи, 17. маја, када су заинтересовани ученици могли да виде кабинете и опрему са којом ова школа располаже.  

– Ђаци који упишу нашу школу стећи ће адекватно знање, а можемо се похвалити модерним машинама, новим технологијама, савременом опремом, као и са добрим фирмама са којима сарађујемо и, наравно, добрим наставницима. Поред тога што могу да добију неопходна знања, ученици врло брзо могу да се укључе у процес производње. Такође, могу да наставе даље школовање, као и да покрену сопствени бизнис. Од 11 образовних профила, седам је по дуалном моделу, а имамо и комбинована одељења, у којима су ученици и по редовном и по дуалном систему образовања. Наставни план и програм је исти, једина разлика је што по дуалном систему ученици практичну наставу реализују у фирмама, а по редовном моделу у школским кабинетима. Захваљујући Граду, који од почетка подржава дуално образовање, у оквиру наше школе ћемо изградити објекат за текстилну струку, а можемо се похвалити и пројектом код Немачке развојне банке, који ћемо реализовати у наредне три године, набавићемо савремену опрему за два нова кабинета – рекао је Мирко Лазовић, директор Машинско-саобраћајне школе.

Према речима Тамаре Карапанџић, маркетинг менаџера фирме “Tiffany Production”, модна индустрија је једна од најбрже растућих грана привреде у Србији, а и у региону.  

– Евидентно је да у последње време имамо недостатак адекватних кадрова. Ово је већ седма година како анимирамо децу да упишу профил техничар моделар одеће, који је четворогодишњи степен и да се одлуче за дуално образовање у Машинској школи. Осим, наравно, у школи, важно је да ученици одређено време проводе и у компанијама. За фирме је дуално образовање изузетно важно, јер је то улагање у будуће кадрове. Овај модел образовања компанијама обезбеђују раст и развој у будућности, а ђацима да по завршеном школовању добију радна места, заснују своје породице и организују живот како им одговара. Надам се да ће бити све више заинтересоване деце за све профиле, па и за модну индустрију – нагласила је Тамара Карапанџић.

Јана Топаловић, ученица другог разреда Машинско-собраћајне школе, похађа праксу у фирми “P…S… Fashion” и, како каже, не каје се што се определила за дуални модел образовања: “Такође, изабрала сам веома леп смер, свима бих препоручила модни дизајн”.

Ученица трећег разреда ове школе Марта Миловановић је на пракси у компанији “Tiffany Production” и, такође, наглашава да је изабрала много леп смер: “Шијемо разне моделе, кошуље, панталоне, сукње, хаљине… а моделовању нас уче стручни моделари”.

Валентина Тодоровић, ученица трећег разреда, је на практичној настави у фирми “P…S… Fashion” и наглашава да је током ове године више научила, него у претходне две, јер су урадили више модела и одевних предмета: “Углавном су нам повезане вежбе на пракси са наставом у школи, оно што конструишемо у школи, урадимо на пракси, креирамо и шијемо”.

Ученице ове школе су својим моделима доказале и да су одлични моделари.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.