Grad Kultura Obrazovanje

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСНИВАЊА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „ПЧЕЛИЦА“

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ ОД ОСНИВАЊА ИЗДАВАЧКЕ КУЋЕ „ПЧЕЛИЦА“

Јуче, 15. августа, навршило се 20 година од оснивања Издавачке куће Пчелица, једног од највећих издавача литературе за децу у Србији и региону.

Иако су прве радне свеске, популарне Пчелице, објављене 2000. године у оквиру тадашње Ђачке задруге ОШ „Милица Павловић” у Чачку, тек од 2003. Пчелица је започела свој издавачки лет као правно лице и израсла у велику издавачку кућу која је специјализована за објављивање књига за децу на српском језику, али с временом се проширила и на тржиште Црне Горе и Босне и Херцеговине, где сада има своја представништва. Издавачки програм Пчелице чине књиге, сликовнице, радне свеске, енциклопедије, приручници и разни дидактички материјали који покривају узраст од беба до тинејџера.

Захваљујући неговању српског језика, историје, културе и традиције, Пчелица заузима посебно место као издавач који не подилази трендовима, али је отворена према квалитетним садржајима који се нуде на тржишту књига. Пчелица и њени аутори су добитници бројних домаћих и међународних награда, као и признања за неговање и развој књижевности за децу. Учешће на бројним домаћим и међународним сајмовима резултирало је да издања Пчелице буду преведена на преко двадесет светских језика.

Колектив Пчелице ће скромно обележити јубилеј, јер свеукупне прилике у друштву и велики изазови у издаваштву намећу максимално ангажовање да се у времену најезде паметних уређаја, видео игрица, ријалити програма и разних негативних узора у окружењу, код најмлађих читалаца и даље развија љубав према књизи и помогне у стварању читалачких навика.

У част обележавања 20 година издавачке делатности, Пчелица је покренула и објављивање серијских публикација, тако да ће се на нашем тржишту, у духу најбољих светских часописа за децу, појавити два домаћа часописа, Врапчић ‒ часопис за малишане и Пчелица ‒ часопис за предшколце.

У склопу недеље обележавања јубилеја, Пчелица ће путем сајта и друштвених мрежа омогућити читаоцима специјалне попусте.

Пчелица се захваљује свим својим сарадницима: ауторима, илустраторима, дизајнерима, штампарима, дистрибутерима, а пре свих хиљадама најмлађих читалаца на подршци и верности претходних 20 година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.