Društvo

EVROPSKI VIKEND POSMATRANJA PTICA – IZLET U KLISURU ZA UČENIKE

U okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica (EBW) i ove godine, 5. i 6. oktobra, Društvo ljubitelja ptica i prirode „Sove na oprezu“, vodi zainteresovane osnovce i srednjoškolce na izlet u Ovčarsko-kablarsku klisuru. Koordinator je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je zajedno sa Gradom Čačkom i Turističkom organizacijom Čačka i pokrovitelj akcije na teritoriji našeg grada. Manifestaciju posmatranja ptica organizuje „Birdlife internacional“ tradicionalno svake godine, prvog vikenda oktobra, u celoj Evropi i jugoistočnoj Aziji.

I ovog oktobra očekuje se oko 300 izletnika u klisuru, gde su za njih aktivisti i volonteri pripremili veliki broj raznih aktivnosti i interaktivnih sadržaja. Oni koji odluče da ovaj vikend provedu u društvu onih koji ih najbolje poznaju, aktivista „Sova na oprezu“, moći će na padinama Kablara da vide retke ptice kroz durbin ili ih slikaju, ako budu imali strpljenja i sreće. Zoran Rajičić iz Društva „Sove na oprezu“ kaže da su pripremili i izložbu o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama u objektu Osnovne škole „Ratko Mitrović“ u Ovčar Banji… Svi učenici i škole su podeljeni po grupama, radi bolje organizacije. Iz Čačka oba dana se polazi u 9 časova sa platoa ispred železničke stanice, a povratak iz Ovčar Banje je u 15.30.

– Izlet u klisuru, koji smo prošle godine organizovali je bio najposećeniji u Srbiji u poslednje dve decenije. Bilo je više od 300 učesnika, a isti broj očekujemo i ove godine. Uvek je veće interesovanje, nego što možemo da organizujemo grupe, tako da je ograničen broj učenika iz svake škole – objašnjava Rajičić.

Prstenovački kamp, koji je bio najavljen, biće organizovan oko 20. oktobra, najverovatnije u Riđagama. Umesto vožnje katamaranom, zbog inspekcijske zabrane, biće organizovana šetnja do Banjskog potoka, još jednog bisera ovog predela, koji je mnogima potpuno nepoznat.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.