Kultura

FESTIVAL ANIMACIJE „ANIMANIMA 2019“ u ČAČKU

Međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2019 održaće se od 4. do 7. septembra u Domu kulture u Čačku. Trinaesto festivalsko izdanje, kao i sva prethodna, realizovano je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

U konkurenciji za Gran pri Animanime „Zlatni štift“ i druge festivalske nagrade, na pet projekcija glavnog takmičarskog programa biće prikazano četrdeset kratkih animiranih filmova iz sedamnaest zemalja, među kojima i novi filmovi poznatih svetskih autora, Portugalke Režine Pesoe, mađarskog reditelja Geze M. Tota, Koreanke Dahe Džeong, Donata Sansonea iz Italije. Takmičarski program C & A Special donosi izbor  animiranih TV reklama i muzičkih videa.

Program „Portret animatora“ posvećen je autoru animiranog serijala Bendito Machine, animatoru iz Španije, Đosiju Malisu. Paola Bristot je selektorka programa „Savremena italijanska animacija“, a Frank Dion programa „Studio u gostima“ u okviru koga se predstavlja studio Papy3D iz Pariza. Njih troje će ujedno biti i članovi Animaniminog međunarodnog žirija. 

Tradicionalni program najboljih studentskih i diplomskih filmova, ove godine dolazi sa uglednog Univerziteta umetnosti Moholji-Nađ (MOME) iz Budimpešte, odnosno njegovog odseka za animaciju MOME Anim. Iz Mađarske stiže i izuzetno dugometražno animirano ostvarenje, priča o neobičnom skupljaču umetničkih dela, „Ruben Brant, kolekcionar“. Izuzetni dokumentarac Magia Russica izraelskih autora Jonatana i Maše Zur podsetiće na Fjodora Hitruka, Jurija Norštajna i druge velikane ruskog animiranog filma.

Ljubiteljima ’devete umetnosti’ organizatori preporučuju izložbu kreiranu u čast autorima i junacima kultnog stripa „Alan Ford“, povodom pedeset godina od izlaska prve epizode. Ni ove godine neće izostati master klasovi i predavanja Animaniminih gostiju za studente animacije, kao ni festivalska radionica, koju će voditi Uroš Krčadinac, a tema su video igre. Više o programima na sajtu festivala: www.animanima.org.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.