Kultura Kultura

FILM&VIDEO U GALERIJI: Melina Pota Kaljević i Andrijana Stojković

FILM&VIDEO U GALERIJI: Melina Pota Kaljević i Andrijana Stojković

Ponedeljak, 29. novembar/20h

Filmski i video program Galerije vam predstavlja rediteljku višestruko nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova Andrijanu Stojković. O njenom stvaralaštvu govoriće Melina Pota Koljević, scenaristkinja i rediteljka, urednica u Dramskom programu Radio Beograda. Biće prikazani filmovi:

KUĆA, dokumentarni, 1996.

režija: Andrijana Stojković

Stariji bračni par daje sve od sebe da održi udobnost svog doma u izuzetnim okolnostima.


KUTIJA, igrani, 2011.

režija: Andrijana Stojković, uloge: Ivan Đorđević, Marko Janketić, Slobodan Negić, Goran Radaković, Srđan Žika Todorović…

Godina je 1992. Jugoslavija se raspada. Stotine ambasada se zatvaraju. I diplomate odlaze iz zemlje. Tri mladića iz Beograda pakuju njihove stvari…

Posle uvodne reči Meline Pote Koljević i projekcije filmova, uslediće razgovor sa gošćama.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i besplatan je za posetioce, uz poštovanje svih protivepidemijskih mera.

Andrijana Stojković 

Diplomirala je na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trenutno je doktorand umetničkih doktorskih studija na FDU.  Autorka je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova; 1 dugometražnog i 2 srednjemetražna dokumentarna filma i 1 dugometražnog igranog filma. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na mnogobrojnim međunarodnim filmskim festivalima poput IDFA, HotDocs FF, Roterdam FF, FidMarseille, Raindance FF, Sofija IFF, Havana IFF, i dr.  Jedan je od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA. Članica je Udruženja filmskih umetnika Srbije, Asocijacije filmskih reditelja Srbije, Udruženja filmskih producenata Srbije i DOK Srbija – Dokumentaristi Srbije.  Od 2012 – 2014. godine bila je član Umetničkog saveta Filmskog centra Srbije kao savetnik za manjinske ko-produkcije. Bila je članica žirija na nekoliko međunarodnih filmskih festivala. Između ostalih na Warsaw FF, Herceg Novi FF, Beldocs IFF, Pančevo FF, Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.
Kao vanredni profesor predaje na predmetima “Dokumentarni film” na osnovnim studijama i “Savremeni rediteljski izraz” na master studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Melina Pota Koljević

Scenaristkinja, urednica i rediteljka u Dramskom programu Radio Beogradu. Diplomirala na odseku za Svetsku književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, na kojem je magistrirala, takođe i na odseku za Pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
Koscenaristkinja višestruko nagrađivanih filmova “Klopka“ i “Krugovi“ Srdana Golubovića i “Ivan“ Janeza Burgera, scenaristkinja kratkih igranih filmova “Kad sam kod kod kuće“ Ivane Todorović i “Porodični odmor“ Katarine Koljević. Asistentkinja i profesorka na predmetu radio režija na beogradskom FDU i novosadskoj Akademiji umetnosti. Od 2003. godine, urednica i rediteljka u Dramskom programu Radio Beograda gde režira nekoliko nagrađivanih radio drama.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.