Sport

FK „Sloboda“ – OSLONAC NA SOPSTVENE SNAGE

Fudbalski klub „Sloboda“ je ušao u osmu deceniju svog postojanja, a u poslednje dve i po godine doživljava potpun procvat.

-Uspeli smo da stvorimo dobro organizovanu celinu u kojoj se tačno zna ko šta radi i za šta je ko odgovoran. Zahvaljujući domaćinskom poslovanju, kao i pomoći Kompanije „Sloboda“, Grada Čačka i prijatelja kluba finansijski smo stabilni. Nikome ništa ne dugujemo. Ni trenerima ni igračima. Njihove preinadležnosti nisu velike, ali sve dogovoreno je ispoštovano. Obaveze prema savezima redovno ispunjavamo – započinje priču o ovom fudbalskom klubu njegov predsednik Dušan Vukosavljević.

RAD SA DECOM KAO ZNAK RASPOZNAVANJA

Rukovodstvo ovog sportskog kolektiva je rad sa mladima postavilo na najvišu lestvicu svojih zadataka. Osnovna ideja je da im se pruži maksimalna podrška, kako bi što duže ostali u sportu, sklonili se sa ulice i stekli zdrave životne navike. Sa druge strane, onima koji u fudbalu vide svoju šansu za afirmaciju da se omoguće najbolji uslovi za rad.

-Trenutno 250-toro dece trenira u našem klubu. O njihovom razvoju brine osam licenciranih trenera. Svaka selekcija, osim glavnog, ima i pomoćnog trenera i nastojimo da one izbore nastup u što višem rangu. Članarine su skoro simbolične, a klub snosi sve troškove odlaska na takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza. Osim toga, svoj našoj deci smo omogućili usluge fizioterapeuta u slučaju povreda – iznosi najosnovnije podatke Vukosavljević.

„Sloboda“ je po nečemu jedinstvena u ovom delu Srbije. Jedini su klub koji ima ugovor o saradnji sa beogradskim „Partizanom“, čija je fudbalska škola prepoznatljiva i van granica naše zemlji. Ona je započela u februaru 2019. godine. Sastoji se u tome da „Slobodini“ treneri rade po „Partizanovim“ programima i razmenjuju iskustva sa svojim kolegama iz Beograda i da čačanske fudbalske nade određeno vreme treniraju sa svojim vršnjacima u „crno-belim“ dresovima. Međusobne utakmice se podrazumevaju.

-Zbog epidemiološke situacije neke aktivnosti nismo mogli da sprovedemo u delo. Planirali smo da ove godine organizujemo „Crno-bele dane“. Pozvaćemo svu decu iz okolnih gradova, imaćemo goste i iz susednih država. Sa njima će nekoliko dana raditi desetak „Partizanovih“ trenera – kaže predsednik FK „Sloboda“.

                                        O PRVOM TIMU

Iako se radu sa decom poklanja velika pažnja ne zapostavlja se ni prvi tim, jer je osnovna ideja rukovodstva kluba da se kompletan proces fudbalskog razvoja odvija na jednom mestu.

-Radimo na tome da u narednih nekoliko godina postanemo stabilan srpskoligaš, ali sa igračima iz našeg grada. Nemamo nameru da dovodimo igrače sa strane. Ovogodišnju sezonu u Zapadno – Moravskoj zoni smo odlično počeli, ali je kasnije, zbog malog broja igrača i njihovih godina, došlo do pada. U principu smo zadovoljni deobom četvrtog mesta, ali lično smatram da je to moglo i malo bolje – iznosi ocenu prvog dela sezone Dušan Vukosavljević.

Klub će u drugom delu sezone voditi Ivan Marić, nekadašnji igrač i trener mlađih selekcija „Slobode“ i „Borca“, pošto je sa dosadašnjim šefom stručnog štaba Miloljubom Kovačevićem sporazumno raskinut ugovor.  

                                             INFRASTRUKTURA

Koliko raduje veliki broj mladih fudbalskom terenu, toliko i stvara probleme. Svih osam selekcija, od cicibana do prvog tima, praktično trenira na glavnom terenu, jer je pomoćno igralište  u poprilično lošem stanju. To je ogromno opterećenje za travnatu podlogu i zato zaposleni čiji je zadatak njeno održavanje ulažu ogromne napore kako bi ona zadovoljavala kriterijume neophodne za odigravanje zvaničnih utakmica. 

-Neophodan nam je teren sa veštačkom travom. Konkurisali smo za za dobijanje sredstava koje dodeljuje Fudbalski savez Srbije, a nadamo se da će nam pomoći Kompanija „Sloboda“ i lokalna samouprava. Osim postavljanja te podloge imamo ambicije i da na tribine postavimo stolice, zato što je gledalaca sve više na utakmicama svih naših selekcija i oni zaslužuju bolje uslove – kaže Vukosavljević.

Zahvaljujući Kompaniji „Sloboda“ pre nekoliko meseci osvetljen je glavni teren i time je povećan broj termina za treninge, a u planu je i osvetljavanje pomoćnog terena.

Svojim radom i rezulatima ovaj klub je zaslužio još bolje uslove za rad. Ako se uzme u obzir da se ovaj deo Čačka ubrzano razvija i postaje sve lepši, logično je očekivati više dece u „Slobodi“ i zato bi  sportski centar u Velikoj koloniji, u čijem sastavu su i teniski tereni, trebalo da, u dogledno vreme,  postane isto tako atraktivan i odgovara savremenim potrebama njegovih korisnika.     

V. D. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.