Aktuelno Grad

FORUM PRIVREDNIKA ČAČKA – ZA BOLJI PRIVREDNI I ŽIVOTNI AMBIJENT

Aleksandar Petronijević, predsednik Foruma privrednika, u razgovoru za “Čačanski glas”, potvrdio je da su i ovogodišnji prioritetni ciljevi ove organizacije stvaranje boljeg, ne samo privrednog, već i životnog ambijenta. Petronijević podseća da je Forum privrednika organizacija koja okuplja najveća udruženja Grada Čačka, kao što su Poslovno udruženje “Gradac 97”, Unija Čačak 2000, Opšte udruženje preduzetnika, Udruženje poslovnih žena “Nadežda Petrović”, ali i kompanije “Autoprevoz” i “Sloboda” i Institut za voćarstvo:

– Forum privrednika Grada Čačka je organizacija kojoj privrednici pristupaju volonterski, sa željom da deo svoje energije utroše na stvaranje bolje društvene sredine, odnosno boljeg životnog okruženja. Članovi Foruma su privrednici i ljudi koji smatraju da svojim angažovanjem mogu doprineti boljem privrednom i životnom ambijentu. Za nas je veoma važno i angažovanje člana Foruma Mihaila Jovića u aktivnostima Gradskog veća, kao bitnog saradnika gradonačelnika radi stvaranja kvalitetnog privrednog ambijenta i dolaska nekih novih investicija u grad.  

Petronijević naglašava da privrednici žele da pomognu aktuelnom gradskom rukovodstvu, odnosno građanima. Prema njegovim rečima, bitan faktor je što su sa gradonačelnikom i lokalnom samoupravom precizirani zajednički ciljevi i zadaci. Forum privrednika Čačka je organizacija koja kroz osam “stubova” formuliše ono za šta treba udružiti snagu, jer je reč o ciljevima koji su u interesu svih građana. Među smernicama i razvojnim osloncima Foruma privrednika su: formiranje industrijske zone, aerodrom “Morava”, Naučno tehnološki park, društveni ambijent, strateška saradnja sa Privrednom komorom Srbije i drugim eksternim udruženjima, dijaspora, javna preduzeća i povoljna poslovna klima.

– “Stubovi”, ne samo da definišu svrhu postojanja Foruma privrednika, već nam daju i smernice gde da fokusiramo našu energiju, kako bi napravili lepši i napredniji grad. Na ovaj način želimo da pomognemo Čačanima, a gradonačelnik je prvi među nama, kao najuticajniji čovek po funkciji i logično je da je on “prva adresa” za protežiranje ovih stubova. Naravno, želimo da sarađujemo sa svima koji mogu da pomognu – kaže Aleksandar Petronijević.

Prema rečima predsednika, ova organizacija očekuje da će započete akcije sa gradonačelnikom u prethodnih godinu i po dana, biti realizovane u 2018, pogotovu kada je reč o industrijskim zonama, Naučno tehnološkom parku i aerodromu u Lađevcima:

– Kada je reč o industrijskim zonama aktuelna gradska vlast je pokazala znanje, ali i hrabrost da započne ove investicije i da ih realizuje, bez dodatnog zaduživanja Grada. Verujem da će 2018. godina biti zabeležena po dovođenju kvalitetnih investicija u Čačak, koje će zahtevati visokoproduktivnu, a ne niskoproduktivnu radnu snagu, i koje će uvećavati bruto društveni proizvod.

Predsednik Foruma podseća da je Naučno tehnološki park prvenstveno namenjen rastućim tehnološko-razvojnim kompanijama i malim novoosnovanim preduzećima, i da treba da obezbedi startnu logističku i tehničku podršku, odnosno da podstiče osnivanje start up kompanija, stvarajući povoljno okruženje za inovativnost, tehnološki razvoj i konkurentnost:

– Prošle sedmice smo imali poslednju u nizu bitnih poseta u vezi realizacije nadgradnje Naučno tehnološkog parka Čačak. Iz ovogodišnjeg budzeta Republika je predvidela značajna sredstva da se obezbedi objekat, gde će u narednih nekoliko godina oko 500 IT stručnjaka dobiti svoj prostor i uslove za rad. Radovan Jovanović i Mirko Pešić, direktor NTP Čačak, poslednjih šest meseci su mnogo doprineli “privlačenju” republičkih budzetskih sredstava u Čačak. Oni su zaslužni i za osnivanje IT zajednice, krajem 2017. godine, na osnovu koje su se stekli uslovi za koordinirano delovanje i apliciranje za projektna sredstva. Poznato je da su naučno tehnološki parkovi nosioci razvoja pojedinih najrazvijenijih zemalja sveta. Utvrđeno je da NTP Beograd od stanara godišnje ostvari deset miliona eura, od kojih dva do tri miliona direktno vraća u republički budzet.

Takođe, Petronijević podseća da je trenutno velika ekspanzija lonj cost kompanija, te da postoje interesi za povezivanje aerodroma “Morava” sa linijama nekih evropskih gradova:

– Oživljavanje ovog aerodroma bilo bi od nemerljivog značaja, ne samo za privredu, već i za za razvoj turizma. Kapaciteti banja (Vrnjačka, Gornja Trepča, Ovčar Banja) i planina u okruženju (Kopaonik, Zlatibor), bili bi duplirani. Smatramo da aerodrom “Morava” može mnogo da doprinese razvoju našeg grada. Poznato je da je niški aerodrom tokom 2017. imao 350.000 putnika i ogroman priliv novca, koji su putnici doneli u Niš i taj region. Maksimalno ćemo se angažovati da aerodrom “Morava” u ovoj, ili u narednoj godini bude pušten u komercijalni rad, pogotovu ako se ima u vidu da je planirano da tokom naredne decenije ostvari promet od milion putnika.

I ove godine, 9. maja, biće obeležen Dan Foruma privrednika i dodeljene nagrade, koje su već poneli uspešni čačanski privrednici, poput Kostića, Novičića, Pantovića… U Čačku ima još dosta kvalitetnih firmi, koje bi svojim uključivanjem unapredile rad Foruma.

 

ZA MLADE ĆE BITI VIŠE POSLA

– Prošle godine smo promovisali osam “stubova” Foruma privrednika, a očekivali smo da sa gradonačelnikom, kao čovekom iz privrede i generalnim menadzerom jedne velike uspešne firme, sve to realizujemo. Međutim, objektivno nije moguće istovremeno realizovati desetak velikih ciljeva, pa smo izdvojili četiri najbitnija. Qudi u našem udruženju su se angažovali za dobrobit lokalne zajednice, što je bio primarni razlog osnivanja Foruma privrednika grada Čačka. Privrednici od 2000. godine neprekidno vrše pritisak na lokalnu vlast da se formiraju industrijske zone i tek smo sada sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem započeli izgradnju dve, jednu za domaću privredu i jednu za strana ulaganja. Nadamo se da ćemo ove godine otvoriti makar jednu, a možda čak i obe. Ne samo da ćemo promeniti privrednu sliku, već ćemo do kraja godine verovatno postati grad koji će raspisati konkurs za dolazak radne snage u Čačak. Za mlade će biti više posla, a ulaskom kompanija u industrijske zone Čačak će ponovo postati veoma poželjna sredina za život – kaže za naš list Dragan Gojković, član Saveta i prvi predsednik Foruma privrednika.

I Gojković potvrđuje da tokom ove godine Naučno tehnološki park Čačak od Vlade Srbije očekuje značajna sredstva, kojima će biti obezbeđen “krov nad glavom” stanarima NTP, odnosno najkvalitetnijim firmama.

– Smatramo da je gradonačelnik dobro postavio prioritete i da se fokusirao na ono što je najveći problem grada, a to je otvaranje novih radnih mesta. Verovatno ćemo do kraja godine moći da kažemo da je Čačak grad u kome se neće raditi za minimalnu platu, čak ni kod velikih stranih “lanaca”, koji nipodaštavaju našu radnu snagu. Imamo primer Kine, gde su dolazile zapadne kompanije i gde je cena radne snage bila 60 dolara mesečno, a sada je 460 dolara. Mi želimo da se to što pre desi i u našoj sredini, da postanemo grad sa dosta srednje klase, gde mladi mogu da se zaposle – naglašava Dragan Gojković.

NA PROLEĆE, DRUGE RADNIČKE SPORTSKE IGRE

Na proleće će biti organizovane druge Radničke sportske igre, rekao je kao predstavnik Organizacionog odbora Ivan Čvrkić, potpredsednik Foruma privrednika Čačka.

– Prve Radničke sportske igre, koje smo organizovali prošle godine, bile su na zadovoljavajućem nivou i naišle su na veliki odziv takmičara, što potvrđuje činjenica da je učestvovalo 1.130 radnika. Mnogi su nam rekli da takvu pozitivnu energiju nisu doživeli. Zahvalio bih gradonačelniku Milunu Todoroviću, lokalnoj samoupravi i Halk banci na prošlogodišnjoj podršci, kao i menadzmentu Sportskog centra “Mladost” i direktoru Milošu Stevaniću, koji će i druge Radničke sportske igre finansijski pomoći. Trudićemo se da Radničke igre iz godine u godinu budu što zanimljivije, masovnije i da jednog dana prerastu u olimpijadu, na nivou cele države. Važno je da su i građani bili zadovoljni, jer su u velikom broju gledali sportske igre i bodrili takmičare. To nam je, takođe, veliki vetar u leđa. Pored 13 igara koje su bile zastupljene prošle godine, ove ćemo imati i jednu novu disciplinu, a to je badminton – najavio je potpredsednik Ivan Čvrkić, napominjući da su osnovni ciljevi sportskih igara međusobno upoznavanje radnika na teritoriji grada Čačka i druženje na otvorenom prostoru.

Organizacioni odbor poziva sve zainteresovane da učestvuju u organizaciji i sponzorskim aktivnostima.

 

FORUM PRIVREDNIKA PO UGLEDU NA ITALIJANSKU KONFINDUSTRIJU

Među planovima ove organizacije je i poslovno jačanje njihovih članica, odnosno privrednih društava, koji čine sastavni deo Foruma privrednika.

– Planiramo da tokom ove godine zaposlimo najpre jednog menadzera, a kasnije i više ljudi, koji bi i u gradskim delegacijama i na sastancima privrednika imao zadatak da plasira proizvode naših članica van Čačka i države. Želimo da zadržimo društveno korisnu ulogu, ali i da jačamo naša privredna društva, odnosno želimo Forum privrednika po ugledu na italijansku Konfindustriju. Povoljna poslovna klima je veoma važna za napredak našeg grada – istakao je Aleksandar Petronijević, dodajući da neke infrastrukturne ili organizacione smernice mogu odmah da zažive, a za pojedine je, uz dobru volju, potrebno samo nekoliko meseci.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.