Aktuelno Kultura

„GENUS – породичне приче“ – самостална изложба Милете Продановића

У овиру програма посвећеног Дану града Чачка, у суботу, 16. децембра 2017. године у 18 сати у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ биће отворена самостална изложба Милете Продановића, сликара, писца, критичара, једног од водећих актера уметничке сцене осамдесетих и једног од најважнијих аутора постмодерне у Србији.

Изложба обједињује неколико радова који као тему имају старију породичну историју, а кроз коју се јасно оцртавају и делови националне историје.

Изложбу ће отворити Бранко Кукић, a трајаће бити до 26. јануара 2018. године.

Милета Продановић је рођен у Београду 1959. године. Завршио је Факултет ликовних уметности у Београду 1983. године и на истом факултету магистрирао 1985. године. Специјализацију је завршио у Лондону, на Royal College of Arts 1989-90. Године 2009. на ФЛУ у Београду стекао је звање доктора ликовних уметности. Од 1990. ради на Факултету ликовних уметности у Београду, сада у звању редовног професора. Излагао је  од 1980. године на више самосталних и групних изложби у Југославији и у више европских градова (Рим, Тибинген, Тулуз, Каркасон, Венеција, Беч, Грац, Праг, Регенсбург, Кијев…), као и у САД (Клиер Лејк – Хјустон, Колумбија – Јужна Каролина). Године 1986. излагао је на Бијеналу у Венецији, у југословенском павиљону. Од 1983. објављује прозу, есејистичке текстове из области визуелних уметности и публицистику. Био је члан редакције часописа „Београдски круг”, „New Moment” (часопис за визуелне медије) и „Култура“.

Радови му се налазе у најважнијим музејским и приватним збиркама у Србији и земљама некадашње Југославије. Добитник је неколико награда из области књижевности и ликовне уметности. Живи у Београду.

 

Оставите одговор