G.Milanovac

GM: EKO ŠKOLA „DESANKA MAKSIMOVIĆ“ – PRIMER DOBRE EKOLOŠKE PRAKSE

“EKOLOŠKO OGLEDALO”

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ je 17. oktobra 2013. zvanično ušla u red obrazovnih ustanova u kojima se sprovodi Međunarodni program „Eko-škole“, a sertifikat o stečenom statusu dobila je 12. decembra 2014. godine. Eko-škole predstavljaju mrežu škola i obrazovnih ustanova, koje imaju cilj da upravljaju zaštitom životne sredine i obrazuju mlade za održivi razvoj kroz zabavno, aktivno orijentisano i društveno odgovorno učenje.

OŠ „Desanka Maksimović“ u Gornjem Milanovcu ima u svom sastavu pet izdvojenih odeljenja, od kojih su četiri male četvororazredne seoske škole, a izdvojeno odeljenje u Vraćevšnici je osmorazredna seoska škola. U školi je zaposlen 21 učitelj i 46 predmetnih nastavnika. Školu pohađa 584 učenika. Sertifikat o stečenom statusu eko-škole, koji je ova škola dobila u decembru 2014. godine i dobijanje „Zelene zastave“ predstavljaju obeležja koja potvrđuju da se ona nalazi u međunarodnom programu „Eko-škole“, što podrazumeva njeno aktivno učešće u svim zadatim aktivnostima i projektima.

Kako navodi eko-koordinator Četvrte osnovne Mirjana Vučetić, učiteljica i bibliotekarka, čitavu ideju o eko školi pokrenula je Dragana Miloradović, pedagog, što, svakako, nije bio nimalo lak zadatak, jer je u tom periodu retko ko znao šta su to eko-škole.    

– Sa Međunarodnim programom Eko škole povezali smo i dva posebna programa, koje razvijamo u našoj školi. Jedan od njih je „Obrazovni turizam u funkciji ruralnog razvoja“ koji podržava Unicef, a drugi „Dečja ekonomija i preduzetništvo“. Razvijamo ponudu edukativnih radionica, putem kojih deca mogu da nauče razne korisne veštine i steknu znanja o zdravoj hrani, starim zanatima, karakteristikama šumskog eko sistema – objašnjava Marijana Vučetić.

Učenici OŠ „Desanka Maksimović“ već šest godina organizuju razne akcije, projekte, učestvuju na takmičenjima i konkursima iz oblasti ekologije i svoja znanja prenose odraslima u svojoj okolini. Za svoj veliki trud i marljivi rad vrlo često su bili i nagrađivani.

Projekti nacionalnog operatera u kojima ova milanovačka eko-škola redovno učestvuje su: „Veliki lov na biljke“, „Eko-paket“, „Svaka limenka se računa u Eko-školama“, „Energetska efikasnost u Eko-školama i „Svet koji inspiriše“.

„VELIKI LOV NA BILJKE“

Školska godina u ovoj eko-školi obično počinje realizacijom projekta „Veliki lov na biljke“. Tako je bilo i prošle godine, početkom novembra, kada su u bogatom programu aktivnosti učestvovali učenici pet odeljenja drugog, trećeg i četvrtog razreda.

– Aktivnosti je organizovala Eko-škola Srbije. Veliki “hanteri“, učenici II,III i IV razreda, zajedno sa svojim učiteljicama: Biljanom Pantić, Gordanom Urošević, Mirom Lazić, Vesnom Ivanović i Qiljanom Maksić, vredno su i istrajno odgovarali na sve izazove koje je postavio ovaj veliki i značajan projekat. Đaci su mapirali biljke u blizini škole, pravili maketu škole, skupljali plodove biljaka, sejali semena šargarepe, pasulja, maslačka i pratili njihov rast u različitim uslovima, presovali biljke, pravili pečat „Velikog lova na biljke“, ograđivali parcelu, gde su rasle bele rade, i pratili njihovu vegetaciju od novembra do januara, i sve aktivnosti svih odeljenja zaokružili divnim panoom, koji je bio izložen u holu škole. Nadam se da su učenici stekli nova i korisna saznanja o biodiverzitetu i životu biljaka – istakla je eko-koordinator škole.

Takođe, početkom prošlog novembra, učenici drugog razreda su sa svojom učiteljicom Gordanom Urošević, a na poziv Bojana Milovanovića iz ekološke organizacije „GM Optimist“, pored reke Despotovice sadili medno drvo.

– Tih novembarskih dana, dok sam se družila sa prvacima iz produženog boravka, došli smo na ideju da napravimo Eko-knjigu, koju ćemo čuvati u biblioteci. U svojoj knjizi “Čuvajmo prirodu“, učenici su na zanimljiv i kreativan način prikazali razne modele očuvanja prirode. Mnogo smo ponosni i na zalaganje Koste Ilinčića, koji je, drugi put zaredom, osvojio lepa priznanja, takmičeći se na nagradnom konkursu Eko-paket Srbije. Ove godine Kosta je osvojio 10.000 dinara, koje smo utrošili na kupovinu sadnica za školsko dvorište. Tokom školske godine, učenici su, takođe, skupljali limenke i čepove. Dobili smo elektronsku pohvalnicu od organizacije „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada, za prikupljene xakove čepova, a od skupljenih i prodatih limenki učenici su kupovali lopte i druge potrebne rekvizite – ističe eko koordinator škole.

„KARAVAN ZA KLIMU“

Učenici OŠ „Desanka Maksimović“ bili su i deo velikog projekta „Karavan za klimu“. Veliki broj učenika nižih razreda bio je u prilici da poseti izložbu i učestvuje u radionicama, koje je organizovala Eko-škola Srbije, u saradnji sa Francuskom ambasadom. Đaci ove škole su učestvovali i u radionicama o energetskoj efikasnosti i reciklaži, koje je organizovala Eko-škola Srbije, a vodila Dijana Šarac.

Sa puno etuzijazma i truda obeležen je Dan planete Zemlje, a ujedno i Projektni dan škole.

– U organizaciji i obeležavanju Projektnog dana učestvovali su svi učenici naše škole i brojni nastavnici i učitelji. Svečanost je počela pozorišnom eko-predstavom učenika drugog razreda, zatim je organizovan izbor za najlepši venčić od cveća i sađenje ukrasnih biljaka u holu i dvorištu škole, koje su učenici dobili od cvećara i donacija roditelja. Zahvalni smo Eko-školi Srbije na nesebično pruženom znanju i iskustvu iz oblasti ekologije i smatramo da smo svojim radom pružili doprinos u podizanju nivoa svesti kod dece i odraslih o značaju očuvanja i unapređenja kvaliteta životne sredine – kaže Mirjana Vučetić.

Inače, u matičnoj školi postoje eko-patrole i njihov zadatak je da kontrolišu i ocenjuju rad dežurih odeljenja. Eko patrolu čine učenici viših razreda. Osim toga u ovoj školi postoji i Eko-kodeks, koji su osmislili učenici.

V. Stepanović

Međunarodni program Fondacije za obrazovanje za životnu sredinu (FEE) – „EKO-ŠKOLE“ ima za cilj podizanje svesti učenika da postanu glavna pokretačka snaga promena održivog društva, kroz zabavu i aktivno učenje. Svaka škola koja se prijavi da učestvuje u programu prolazi kroz proces od sedam koraka, radeći na osnaživanju mladih da samostalno vode akcije i učestvuju u procesima svuda gde je to moguće. Napredak tima koji se priključio programu prati se kroz ishode učenja, promenu stava i ponašanja učenika, školskog kolektiva i lokalne zajednice. Na kraju procesa, eko-škola koja ispuni sve postavljene planove, kriterijume i ostvari vidljivi napredak dobija „Zelenu zastavu“.

Program „Eko-škole“ je napravljen 1992. godine kao odgovor na potrebe koje su identifikovale Ujedinjenih nacija, na Konferenciji o životnoj sredini i razvoju. Prve eko-škole počele su da rade 1994. godine u Danskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, uz podršku Evropske komisije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.