Društvo

Godinu dana od prvog registrovanog slučaja korone u Srbiji

Na današnji dan pre godinu dana u Srbiji je zvanično potvrđen prvi slučaj infekcije koronavirusom. Od tada, pa do danas, zvanično je registrovano 478.878 slučajeva zaraze, dok je od posledica korone umrlo 4.525 osoba.

Vest o prvom inficiranom, muškarcu od 43 godine, tog 6. marta prošle godine, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ubrzo zatim, Vlada Srbije je 13. marta obrazovala je Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa, u kojem učestvuju pojedini članove Vlade, direktori relevantnih institucija i klinika i predstavnici drugih relevantnih tela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je 15. marta da je državni vrh doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele države.

Vanredno stanje podrazumevalo je da se starijima od 65 godina preporučuje da ne izlaze napolje i da škole nastavu vode onlajn. Tri dana kasnije, 18. marta stupila je na snagu odluka Vlade Srbije da se starijima od 65 godina potpuno zabrani kretanje, kao i da se svim gradjanima zabrani kretanje od 20 sati do 6 sati ujutru.

Od 20. marta zatvorene su granice države i ukinut međugradski prevoz a dan kasnije zatvoreni su svi ugostoteljski objekti, tržni centri i ukinut je gradski prevoz.

Vanredno stanje bilo je na snazi do 6. maja, i do tog dana je u Srbiji bio potvrđen 9.791 slučaj infekcije korona virusom, a 1.971 osoba umrla je od posledica infekcije.

Od ukidanja vanrednog stanja nije bilo novog uvođenja policijskog časa i potpunog zaključavanja. Ipak, bilo je i još ima novih žrtava, rasta broja zaraženih i punih bolnica.

Ipak, godinu dana kasnije dočekali smo pretnje novim zaključavanjima i policijskim časom – mere koje zahtevaju lekari iz Kriznog štaba. Godišnjucu prvog zvaničnog slučaja korone dočekujemo uz nove restrikcije – možemo da šetamo, ali ne možemo u kafiće, kod frizera i u teretane.

Izvor: NOVAS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.