Dragačevo Region

OPREMA VREDNA 13 HILJADA EVRA ZA 14 ŽENA

USPEŠNA SARADNJA “AMITY” SA UDRUŽENJEM SEOSKIH ŽENA DRAGAČEVA

Saradnj sa Udruženjem „Amity – Snaga prijateljstva“ doprinela je da u proteklih devet meseci žene iz mnogih sela Gornjeg Dragačeva budu znatno preduzimljivije i ekonomski jače. Zahvaljujući realizaciji projekta „Za poboljšanje položaja žena na selu”, 48 žena iz tog kraja obučilo se za kreiranje konkretnih planova razvoja inovativnih proizvoda ili usluga u poljoprivrednoj proizvodnji, starim zanatima ili u seoskom turizmu. Od 22 koje su sa svojim planovima konkurisale za dodelu materijala i opreme “Amity” je izabrao 14 žena, kojima su nabavili potrebnu opremu ili materijale u vrednosti od 13 hiljada evra.

Zaselak Vlasteljice, nova oprema za Svetlanu Davidović, koju je uručila Nadežda Satarić iz Udruženja „Amity“

Nadežda Satarić, predsednica Upravnog odbora “Snaga Prijateljstva – Amity, podsetila je da je saradnja sa Udruženjem seoskih žena Dragačeva i Ženskom inicijativom iz Trstenika počela od juna prošle godine, u cilju poboljšanja položaja žena na selu i ravnopravnosti žena i muškaraca u ovim seoskim sredinama.

– U ovom periodu uspeli smo delimično da ublažimo negativne efekte propuštene zarade zbog pandemije COVID-19 na žene iz ovih seoskih sredina. Za 35 žena nabavili smo materijal za prihranu i zaštitu bilja, za obnovu delatnosti i održivost proizvodnje u vrednosti od pet hiljada evra i obučili ih kako da upravljaju rizicima u preduzetništvu ili poljoprivredi – istakla je Satarić.

Kao rezultate na koje su posebno sve učesnice ponosne, ona je navela unapređenje znanja o socijalnim i ekonomskim pravima žena i o merama za rodno zasnovanu diskriminaciju. To je postignuto kroz obuke i osnaživanje i podsticaje da se lično bore za svoja prava.

Milomirka Janković iz Guče sa potvrdama o obukama

– Zajedno sa njima smo definisali šta nije dobro u Zakonu o PIO i kako ga treba upodobiti da bi bio stimulativniji da sve žene i muškarci koji žive od poljoprivrede uplaćuju doprinose za penziju i za zdravstveno osiguranje. Ovu inicijativu smo uputili potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorani Mihailović, prilikom obeležavanju Međunarodnog dana seoskih žena u Ježevici, 15.oktobra 2020. Pokrenuli smo i inicijativu za izmenu člana 15. Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, da sva poljoprivredna gazdinstva na područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, koja predaju kravlje mleko, dobijaju premiju bez obzira na predatu količinu – navela je Satarić, koja je nedavno ponovo posetila Udruženje seoskih žena Dragačeva.

Zahvaljujući njihovoj inicijativi uskoro bi trebalo da bude rešen još jedan značajan problem u ovom kraju. Naime, žene iz Gornjeg Dragačeva su u januaru ove godine uputile molbu ministarki rudarstva i energetike, da se reguliše snabdevanje električnom energijom u osam sela Dragačeva. Dobile su odgovor da je u toku izrada projektne dokumentacije za dalekovod „Bogićevići – Visuljak“, čija je izgradnja planom investicija predviđena za 2021. godinu.

– Realizacijom projekata “Amity” je doprineo povećanju vidljivosti izazova i problema sa kojima se žene u selu suočavaju. Ujedno, to je uticalo i na veću zapaženost njihovih veština i bolji plasman njihovih proizvoda, kao i afirmaciji njih samih – zaključila je Satarić.

Sve aktivnosti su realizovane u okviru projekta „Za poboljšanje položaja žena na selu“, koji je deo projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

V. T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.