Oni su budućnost Čačka, zaslužuju šansu! Projekti

ODEVNO INŽENJERSTVO I DIZAJN – DUALNI STUDIJSKI PROGRAM NA FTN U ČAČKU OD 1. OKTOBRA

Fakultet tehničkih nauka u Čačku će, na inicijativu privrednika, biti prva visokoobrazovna ustanova u Srbiji koja će od 1. oktobra školovati studente po dualnom modelu organizacije nastave. Reč je o uvodjenju dualnog studijskog programa odevno inženjerstvo i dizajn, koji će, kako se očekuje, vrlo brzo dobiti akreditaciju.

Sastanku povodom uvođenja dualnog studijskog programa odevno inženjerstvo i dizajn na FTN u Čačku, održanom u četvrtak, 4. marta, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Čačka, Fakulteta, Privredne komore i privrede.
Kako je navela pomoćnik ministra prosvete dr Gabrijela Grujić tom prilikom, inicijativa za uvodjenje dualnog obrazobvanja u oblast visokog obrazovanja potekla je od Vlade Srbije, premijerke i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi se unapredilo obrazovanje mladih, a sve u cilju njihovog neposrednog zapošljavanja i smanjenja deficita ove vrste kadra na tržištu rada. Otvaranje dualnog studijskog programa odevno inženjerstvo i dizajn predstavlja na odredjeni način i veliku podršku regionu koji ima 65.000 radnika zaposlenih u tekstilnoj industriji (od kojih je 2.000 u Čačku ) i gde je izražena velika potreba za inžerima u toj oblasti.

Pomoćnik ministra prosvete dr Gabrijela Grujić i gradonačelnik Čačka Milun Todorović

-Novi obrazovni program odevno inženjerstvo i dizajn na osnovnim akademskim studijama ući će u proces akreditacije u najkraćem vrenskom roku i studenti iz ovog regiona će imati mogućnost da se školuiju po dualnom modelu organizacije nastave već od oktobra na FTN u Čačku. I što je još važnije, kada završe fakultet moći će u željenoj kompaniji u Srbiji, bilo domaćoj ili stranoj, i da se zaposle – istakla je pomoćnik ministra prosvete dr Gabrijela Grujić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je podsetio da je Čačak pre četiri godine na zahtev privrede ušao u sistem dualnog obrazovanja i to baš u oblasti tekstilne industrije.

-Ove godine ćemo imati svršene srednjoškolce koji će moći da u oblasti industrijskog inženjerstva nastave školovanje kroz model dualnog obrazovanja na FTN u Čačku – kazao je Todorović.

Koliko će studenata biti upisano na prvu godinu osnovnih akademskih studija na novom dualnom studijskom programu na FTN biće poznato kada bude završen proces akreditacije.

Zakon o visokim dualnim studijama omogućava veći fond sati koje studenti mogu da provode u kompanijama. Sve ono što studenti treba da nauče u kompaniji postaje deo studijskog programa i to je zaštita kvaliteta obrazovanja – objasnila je dr Grujić.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.