Sport

ГОЛБАЛ ПОНОВО АТРАКТИВАН У СРБИЈИ

ДЕЈАН ТОМИЋ, СЕЛЕКТОР ДРЖАВНОГ ТИМА НА ЕВРОПСКОМ ПРВЕНСТВУ У РУМУНИЈИ

Репрезентацију Србије на Европском првенству C дивизије у голбалу (IBSA Goalball European Championship) предводио је Чачанин Дејан Томић, председник Међуопштинског савеза слепих и слабовидих Моравичког округа. Такмичење је одржано од 14. до 21. новембра у Тарго Мурешу у Румунији. Иако су заузели пето место, од укупно осам репрезентација, такмичење је за тим Србије било веома важно, јер је ово прво наше учешће после паузе од 14 година. Отежавајућа околност је што су на ово важно првенство отишли без иједног тренинга. О утисцима из Румуније, као и о голбалу у Србији и Чачку, причали смо са Дејаном Томићем, који је први пут био селектор државног тима.

Екипа Србије: тренер Стефан Мићићеловић, Зоран Стефановић, Стефан Стевановић, Лука Булатовић, Радомир Муминовић, Милош Грлица и селектор Дејан Томић

Поред Томића и тренера Стефана Мићићеловића, за репрезентацију Србије наступили су: Зоран Стефановић, Стефан Стевановић, Лука Булатовић, Радомир Муминовић и Милош Грлица, родом Чачанин, који живи у Београду.

Томић подсећа да је својевремено голбал тим некадашње државе Југославије био светски, европски и олимпијски шампион. Временом, овај спорт је изгубио популарност у Србији и тек 2007. учествовали смо на Европском првенству C групе у Турској. Тада, од девет екипа, заузели смо осмо место.

– Такмичење у Румунији је готово за све нас било ново искуство, јер смо у тиму имали само једног играча који се такмичио у Турској. Због финансијских проблема, будући да су ове године биле и Параолимпијске игре у Токију, у Румунију смо отишли без икаквих припрема. Зато пето место није неуспех, имали смо по једну победу, нерешену утакмицу и пораз у групи, а у четвртфиналу смо изгубили од Бугарске (7:10). Сада смо се уверили како раде јаке европске репрезентације, Данска, Шведска, Италија, Француска, Холандија… – сумира Томић. 

Параолимпијски екипни спорт голбал аутентичан је за слепе и слабовиде. Игра се на одбојкашким теренима 18×9 метара. Физичко технички веома је атрактиван и динамичан, јер у себи, на неки начин, обједињује више спортова – куглање, голманску одбрану из фубала, рукомет, мали фудбал… На терену су по три играча из две екипе. Лопта, тежине 1,250 килограма, која у себи има звончиће, је посебна, као и сама опрема. Играчи су са штитницима  и специјализованим наочарима, према прописима Светске федерације. 

Голбал сала у Дому слепих и салбовидих у Чачку, фото: архива „Чачанског гласа“

Следеће Европско првенство C дивизије је 2023. Наш тим ће се спремати, најављује Томић и додаје да је у току првенство државне лиге, у којој Чачак има свог представника, тим „ДИВ“. Значајно је и то да чачански Савез слепих и слабовидих једини у Србији има салу адекватну баш за голбал. У њој се већ 12. децембра одиграва неколико утакмица. За „ДИВ“ углавном наступају играчи из других градова, али се Томић нада да ће овај спорт у будућности поново наћи своје место међу Чачанима.  

В. Т.

ПАРАОЛИМПИЈАЦ ГРЛИЦА

Чувени параолимпијац, бацач копља Милош Грлица од 2015, као тренер и организатор, бави се оживљавањем голбала у Србији. Спортом се, иначе, бави од своје једанаесте године. Члан је репрезентације од 1995. године. До сада је учествовао на више светских и европских првенстава, балканских и параолимпијских игара. На овим такмичењима освојио је бројне медаље. Носилац је националног признања и заслужни спортиста. Атлетску каријеру као такмичар завршио је 2016. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.