G.Milanovac Region

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ УОЧИ НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


Школска 2023/2024. година, за све основне и средње школе, почеће 1. септембра 2023. године.
Када погледамо статистику уписа, у васпитној и школској 2023/2024. години у предшколско, основно и средњошколско образовање укључено је укупно 5411 деце и младих, узраста од 1-18 година.
Основно образовање обавља се у седам основних школа, а наставу похађа укупно 2916 ученика узраста од 6,5-14,5 година. Ове године, први разред основне школе уписало је укупно 377 ученика, што је за 13 више него претходне године. И ове године, Општина је за 377 првака планирала поклон. У питању је ранац издавача „Нова школа“, са додатним наставним средствима, која ће деци и учитељима олакшати савладавање градива и стицање знања.


Средње образовање обавља се у три средње школе, а наставу похађа укупно 1153 ученика, узраста од 14,5-18,5 година. Што се тиче уписа ученика прве године, ЕТШ „Књаз Милош“ је уписала укупно 100 ученика, ТШ „Јован Жујовић“ укупно 119 ученика, док је Гимназију „Таковски устанак“ уписало укупно 94 ученика.
Рад у једној смени, ове школске године, организовале су ОШ „Момчило Настасијевић“, ТШ „Јован Жујовић“ и три основне школе на сеоском подручју, ОШ „Таковски устанак“ Таково, ОШ „Иво Андрић“ Прањани и ОШ „Арсеније Лома“ Рудник. Рад у две смене организују остале основне и средње школе на територији наше општине, ОШ „Краљ Александар I“, ОШ „Свети Сава“, ОШ „Десанка Максимовић“, ЕТШ „Књаз Милош“ и Гимназија „Таковски устанак“.
На радном састанку Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова, договорено је да ће полиција обезбеђивати све школе у Србији од 1. септембра и да ће полицијски службеници бити присутни пре, за време трајања наставе и након окончања часова у обе смене. Образовне установе у погледу простора, опреме, наставног кадра и броја ученика спремно дочекују школску 2023/2024. годину.
КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.