Grad

ГРАДСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ИЗМЕНЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈП „ГРАДАЦ“ И ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЧАЧКА

На 21. седници Градског већа је утврђен предлог о изменама и допунама одлуке о буџету Града Чачка за 2021. годину. Већници су, такође, утврдили и предлоге одлука о давању сагласности на измене и допуне овогодишњих програма пословања ЈП „Градац” и Туристичке организације Чачка.

Како је истакао градоначелник Чачка Милун Тодоровић поводом предлога о ребалансу буџетских средстава, у односу на основну одлуку, градски буџет за ову годину биће већи за 158 милиона динара и износиће 4.953.000.000 динара.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић

-Сагледавајући приходе и расходе буџета у прва четири и по месаца у овој години, имали смо простора за његово увећање. Било је доста донација, доста прилива на градски рачун, највише од Министарства за заштиту животне средине – 74.000.000 за рекултивацију несанитарне депоније „Прелићи“, 57.000.000 од Министарства туризма за Овчар Бању за изградњу Природњачког музеја, амфитеатра, трга и шеталишта, као и донација од Владе Републике Српске нешто мања од четири милиона динара за наставак градње храма у Видови. Према основној одлуци, имали смо око 1.700.000.000 динара пројекцију прихода од пореза на зараде. Оно што је одлично, у првих пет и по месеци ове године приходи су много већи и пројектовали смо их на 2.028.000.000 динара, што само по себи показује да је много више Чачана добило запослење и да се много више прихода од пореза на зараде слива у градску касу – ракао је Тодоровић и додао да је у ребалансу буџета предвиђена и додатна подршка за пољопривреду од 5,4 милиона динара, као и за чачанске предузетнике у висини од девет милиона динара.

Директор ЈП „Градац“ Небојша Јелушић

Директор ЈП „Градац” Небојша Јелушић је казао да се измене и допуне програма пословања углавном односе на повећање буџетске помоћи, како би биле измирене одређене обавезе по завршеним судским пресудама и плаћени порези на пренос апсолутих права. Како је навео, друга врста помоћи се односи на опремање јавног предузећа геодетским инструментима, јер су постојећи застарели, а нови ће представљати велику олакшицу у раду.

Директор Јелушић је навео да је пандемија короне имала велики утицај на пословање „Градца“, јер у њему ради изузетно мали број људи, свега 27. Било је много одсуствовања са посла због изолације или оболевања запослених од Ковида – 19.

-Епидемиолошка ситуација се изменила и надамо се да ћемо у наредном периоду моћи успешније да пратимо све што је у делокругу рада нашег предузећа. Оно што нас омета у раду је и недостатак стручног кадра и неповољна старосна стуктура у предузећу која је настала због умањеног примања младих, поготову техничке струке. Активности предузећа су тренутно сведене на контролу текућих радова на одржавању саобрћајница на сеоском подручју, затим, радова које изводе јавна предузећа на истим саобраћајницима, зеленим површинама, одржавању јавне расвете, као и на пословима израде урбанистичких планова и пројеката парцелације – рекао је Јелушић.

Директор Туристичке организације Града Чачка Војин Јаковљевић

Када је реч о изменама и допунама програма пословања Туристичке организације Града Чачка, како је објаснио директор Војин Јаковљевић, оне су неопходне због прилива средстава из Министарства за заштиту животне средине за изградњу природњачког центра у Овчар бањи ( 22,1 милион динара), као и из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у висини од 35 милиона, за реконструкцију паркова, тргова и изградњу амфитеатра и партерног уређења пристаништа у Међувршју. Захваљујући овим средствима, биће унапређена туристичка понуда у Овчарко-кабларској клисури. Како наводи Јаковљевић, део јавних набавки за предвиђене радове је већ завршен, а неке тек предстоје, а очекује се и издавање грађевинских дозвола од надлежног министарства, како би убрзо могло да се крене у реализацију пројеката.

На седници Градског већа су утврђена и два решења, прво, о прибављању републичког земљишта у својину Града Чачка, без накнаде, на локацији код „Соколане“, а друго – привођење у јавну својину Града земљишта у МЗ Рошци за изградњу паркинга и приступне саобраћајнице за врх Каблара.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.