Aktuelno Grad

GRADSKO VEĆE USVOJILO ZAVRŠNI RAČUN PROŠLOGODIŠNJEG BUDŽETA GRADA

DSCN1511Gradski većnici su na današnjoj sednici usvojili završni račun budžeta Grada za 2016. godinu. Prihvatili su, između ostalog, i predlog o poskupljenju vode koju isporučuje JP „Rzav“.
Kako je istakao gradonačelnik Čačka Milun Todorivić, gradska kasa se tokom prošle godine punila u skladu sa očekivanjima, a izvršenje budžeta je iznosilo gotovo 85 odsto. U budžet se slilo 2,94 milijarde, dok su rashodi iznosili 2,95 milijardi dinara. Najveći prihodi u prošlogodišnjem budžetu su ostvareni od poreza na zarade, imovinu i od transfernih sredstava. Svi budžetski korisnici su ispoštovani. Predškolskim ustanovama je isplaćeno 595 miliona dinara. Javnom preduzeću „Gradac“, koje je bilo najveći budžetski korisnik do 1. decembra prošle godine, prebačeno je nešto više od 590 miliona.

DSCN1526

Gradonačelnik je naveo da su tokom 2016. godine urađena dva rebalansa budžeta. Osim očekivanih prihoda, Grad je obezbedio i dodatna sredstva od raznih fondova, Republike i JP „Putevi Srbije“ za velike infrastrukturne radove, kao i nadoknadu štete građanima čija su domaćinstva bila poplavljena.

– Od Republike smo na račun Grada direktno dobili 61 milion dinara, 16 miliona od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, kultura je dobila 14 miliona, mladi nešto manje od milion dinara. Imali smo i indirektnih finansiranja i od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, 17 miliona za isplatu poljoprivrednim domaćinstvima na ime štete od poplava, 38 miliona dinara pomoći. Obezbeđena su i sredstva za put u Gornju Trepču, više od 320 miliona dinara za rekonstrukciju mosta na Zapadnoj Moravi, izgradnju kružnog toka u Preljini, kao i za popravku svih oštećenih ulica tokom rekonstrukcije – istakao je gradonačelnik Todorović.

Većnici su danas prihvatili predlog o poskupljenju vode koju isporučuje „Rzav“ čačanskom „Vodovodu“. Todorović je naveo da to poskupljenje neće uticati na cenu vode koju plaćaju građani u ovoj, a ni u narednoj godini.
-Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ je u prvom kvartalu ostvario prihod veći za 13 odsto i to zahvaljujući, pre svega, kompaniji „Sloboda“ koja je povećala kapacitete i proizvodnju. Privreda plaća vodu i mislim da će sa povećanjem proizvodnje i stepena naplate, uračunavajući i neke ranije dugove, „Vodovod“ uspeti da ovu godinu završi pozitivno. Prema najavi meteorologa, očekuje nas sušna godina, i sa predstavnicima javnih preduzeća smo vodili razgovore kako bismo se spremili za taj period i obezbedili alternativu, ukoliko dođe do poremećaja isporuke vode sa Rzava – istakao je Todorović.
Gradsko veće je na današnjoj sednici donelo odluku da se Domu kulture iz budžetske rezerve dodeli 250.000 dinara za organizaciju mini gitarijade na Gradskom trgu sredinom juna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.