Kultura

ГРАМОФОНСКЕ ПЛОЧЕ – ЈЕДИНСТВЕНИ ЗВУК МУЗИКЕ

Недавно је у „Чачанском гласу“ објављен један оглас, у најмању руку, необичан за ово време – „Купујем грамофонске плоче свих жанрова“. Једина назнака је да су плоче добро очуване. Чудно, чак и за генерације које памте окретање винил диска и оно јединствено крцкање када преко њега прелази игла, а да не говоримо о онима који и не знају да се некада музика најрадије слушала баш на тај начин. Трагом овог огласа дошли смо до Београђанина Душка Стефановића, великог љубитеља музике и колекционара плоча. На пропутовању кроз наш град, купио је „Чачански глас“ и тако добио идеју да путем огласа обогати своју досадашњу колекцију.

Како каже, плоче му много значе, јер је то први носач звука са којим се сусрео у животу. И при првом сусрету, заљубио се у музику.

– Пошто сам склон сакупљању, уопште колекционарству, кад сам од родитеља добио прву плочу, одмах сам решио да их сакупљам. И тако је до данас – каже овај колекционар, пре свега добре музике, који је до сада сакупио око три хиљаде плоча, углавном оних које праве 33 окретаја у минути, некада популарних лонгплејки (LP, енг. дословно „дуго свирање“).

Фото: Јована Милошевић

Када чују за његову страст, људи се углавном чуде, јер су грамофонске плоче  престале да се производе пре 25 година и као да су отишле у историју. Слуша Душко музику, не само са овог носача звука, али су му и данас плоче број 1, када је реч о доживљају.

– Неки млађи људи нису никада у рукама имали ту малу округлу црну пластику. А ја мислим да је то најпријатнији и најквалитетнији, па и најверније репродукован звук – објашњава кратко. 

Некада је желео да се и професионално бави музиком, да засвира неки инструмент, али је ипак остао „само“ велики обожавалац музике. Уз констатацију да су се данас изгубиле прецизне границе, јер се преплићу и комбинују сви могући музички правци, каже да слуша мање-више све жанрове.  Наравно, и укуси су се мало мењали кроз време. Нису исти сад и кад је био тинејџер.

– Морам да признам, у тим младалачким данима више ме је привлачио такозвани имиџ група и певача (пошто сам визуелни тип), па сам на основу тога бирао шта ћу да слушам. Још у средњој школи почео сам да се бавим стрипом. Увек кад бих цртао, пустао бих неку опуштајућу музику са плоча. То је био прави доживљај за мене! Протоком времена, уз музику сам се и музички образовао. Наслушао сам се „километара и километара“ музике и уз њу сазревао и градио.  У тинејџерским данима, то је била музика пуна ритма, згодна за игру. А сад слушам квалитетну, разноврсну музику из свих крајева света – каже Стефановић.

Воли да чује и народну музику, ону добру, стару из 50-их и 60-их година прошлог века. Све више слуша класику… Како каже, неке ствари човек прерасте, засити се и онда трага за новим звуцима. Али, има и оних који су непролазни. Још увек му је омиљен Ван Морисон, обожава све његове песме и има све његове плоче.

И данас док црта, углавном, илустрације за дечије књиге, ради уз музику – са радија, компјутера… Али, кад год пожели да је осети на онај посебан начин, укључи грамофон. То му је омиљени ритуал.

– Нажалост, нове технологије се толико брзо мењају да својом брзином збуњују чак и музичке конзументе. Већина најчешће слуша музику преко телефона. Али, моја препорука онима који нису површни, а желе да слушају врхунски звук, је да покушају да нађу начина да слушају музику са плоча. Мислим да ће врло брзо постати истински љубитељи – поручује он.

И даље, кад год је у прилици купује плоче. И опет упућује позив, ако неко жели да прода или поклони старе плоче, може да му се обрати на контакт телефон 064/ 2777-982.

В. Т.

ИЛУСТРАТОР У СВЕТУ НОВИНАРСТВА

Душко Стефановић је дуго био ликовни и графички уредник у многим дневним и ревијалним новинама. Поред тога, у исто време бавио се и дизајном, илустрацијом и стрипом, па и другим сродним пословима – од израде амбалаже, логотипа, насловних страна, књига, омота, каталога, плаката, касета, плоча… „Дуга“, „Ћао“, „Он“, „Интервју“, „Супер Тин“, „Забавник“, „Национал“, „Балкан“, само су неке од бројних новина у којима је радио и сарађивао. Неколико година био је и радио водитељ. Тренутно је активан као илустратор, пре свега књига за децу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.