Dragačevo Region

„НАШЕ ДРАГАЧЕВО“ УСПЕШНО И У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ: „ОСМЕСИ МАЛИШАНА ГОВОРЕ ВИШЕ ОД РЕЧИ!“


У склопу иницијативе братске помоћи за децу из вишедетних и породица слабијег имовинског стања, на самом крају прошле и почетком ове године, Удружење „Наше Драгачево“ из Гуче спровело је традиционалну акцију поделе божићних пакетића широм Драгачева. Иначе, од свог оснивања, ово драгачевско удружење је познато по бројним, успешним акцијама прикупљања и расподеле помоћи за материјално најугроженије породице.

Милан Парезановић, председник Управног одбора Удружења „Наше Драгачево“

Како наводи Милан Парезановић, председник Управног одбора (УО) Удружења „Наше Драгачево“, акција поделе пакетића је трајала до Српске нове године и њом је обухваћено педесетак дечака и девојчица узраста од беба, па све до ђака седмака. Реч је о породицама које су махом са сеоског подручја, од Дљина до Дупца и од Губереваца до Турице, које је Удружење већ помагало током читаве 2021. године. Обављена је и расподела одређеног броја пакета хране, кућне хемије и средстава личне хигијене за породице којима је оваква помоћ тренутно најнужнија.

Овом акцијом је на симболичан начин окончана изутетно успешна година рада Удружења и то у изузетно тешким епидемиолошким околностима и са јако скромним ресурсима. Упркос томе, успели смо да успешно организујемо и спроведемо чак 130 различитих акција. Надамо се да ћемо задржати исти темпо и у овој години – рекао је за „Чачански глас“ председник УО Удружења.

У 2021. години, Удружење „Наше Драгачево“ спровело је 50 акција братске помоћи за вишедетне и породице слабијег имовног стања широм Драгачева, у којима је подељено неколико тона гардеробе, обуће, хране, слаткиша, школског пробора, основних животних намирница, кућне хемије, играчака и средстава личне хиојгијене. Помоћ је стизала тамо где је то било најнужније. Чланови Удружења су посебно поносни на 40 успешно реализованих акција „Књига на дар“, током којих је подељено више од 800 књига, енциклопедија, уџбеника, и сликовница школским библиотекама, Библиотеци Општине Лучани, вртићима, али и деци која живе у тешким околностима. У протеклој години спроведено је и пет еколошких акција, пре свега у области рециклаже. Ту је била и добро прихваћена акција „Чеп за хендикеп“ која је спроведена у сарадњи са Еколошком секцијом Основне школе у Гучи. Покренуто је и више иницијатива са прикупљених више од 600 потписа грађана за отварање Музеја Драгачева у Гучи, за Улицу Нике Николе Стојића, што је СО Лучани и усвојила, и за Улицу Андрије Протића. Поред тога, спроведено је и 14 акција доделе захвалница и српских застава драгачевским фирмама које се рекламирају или истичу свој назив на ћириличном писму, као и преко 20 других, махом теренских акција у оквиру дефинисаних области и циљева рада Удружења.

-Свим нашим члановима, пријатељима и сарадницима, који су својим робним донацијама омогућили нашу овогодишњу акцију поделе божићних пакетића, захваљујемо на указаном поверењу са жељом да и даље заједно доносимо радост драгачевским малишанима и њиховим породицама, реагујући тамо где је то најнеопходније. Нема веће награде за све нас од насмејаних дечјих лица која најбоље потврђују да смо одабрали најбољи могући начина да их обрадујемо. Захвалност дугујемо и свим добрим и племенитим људима, који су нашем удружењу помогли да током прошле године реализује овако велики број разноврсних акција и активности – казао је Парезановић.

„Наше Драгачево“ је невладино и непрофитно удружење грађана основано у марту 2019. године на неодређено време ради остваривања циљева у области одрживог и равномерног локалног развоја, проучавања националне историје, културе, језика и писма, заштите животне средине и науке. Има 56 чланова и више од 100 сарадника и пријатеља широм Драгачева, Србије и света. Осим реализовања сопственог програма рада, чланови „Нашег Драгачева“ негују добру сарадњу и са осталим удружењима, као и појединцима, са којима их повезују исти или слични циљеви, како би заједничким снагама унапредили живот у локалној заједници.

И у овој години, Удружење ће се бавити: неговањем и очувањем ћирилице, прикупљањем различитих предмета из прошлости Драгачева за завичајну збирку, пружањем братске подршке породицама слабијег имовинског стања, вишедетним породицама, прикуљањем књига за сеоске школске библиотеке и Библиотеку Општине Лучани у Гучи, даривањем успешних ђака и студената, као и мајки са троје и више деце, еколошким и бројним другим акцијама.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.