Društvo Reportaža

ГРАВИРАНЕ ЧАРОЛИЈЕ КРИСТИНЕ ФИЛИПОВИЋ

“МАШТАОНИЦА” УНИКАТНИХ УКРАСА

Некада давно, у стара времена, гравирање се радило ручно, углавном, на кованом новцу. Временом, с развојем цивилизације овај стари занат замењен је машинским гравирањем, а у прошлом веку модерно постаје ласерско. Лепота гравирања је што се било којом методом добија декоративни предмет којим можете украсити животни или пословни простор, али и некога обрадовати уникатним поклоном. Чачанка Кристина Филиповић, директор и главни координатор АгенцијеВредница”, поред тога што се посветила породичном послу, има времена и за својуМаштаоницу”, јер су је управо маштовитост и креативност водили до отварања фирме за ласерско сечење и гравирање.

Млада предузетница Кристина Филиповић воли да се бави “гравираним чаролијама”, да прави разне украсе, а тренутно су актуелни новогодишњи. У свету гравирања ништа није немогуће, каже наша саговорница, отварајући нам врата њеног креативног стваралаштва. У време короне желела је да ради нешто од куће. “Маштаоница”, како воли да каже, почела је да се креира захваљујући подршци њене породице, а посебно очевој идеји да се из Кине поручи машина за ласерско гравирање и сечење. 

– На дан проглашења ванредног стања у земљи исплатили смо машину за гравирање, али је уследила борба да ли ће бити испоручена, или ли ће све пропасти…. . Ипак, стрепња, борба, проблеми, не би смели да стоје на путу успеха који сами бирамо. Вера и жеља, које су полазна тачка сваког успеха, нису ме напуштале. На крају је све било добро и сва искушења су била само подстрек да се још више и боље посветим и овом послу, који сам започела као хоби – искрено прича Кристина Филиповић.

Иако су први декоративни предмети настали за њену душу и њој драге људе, ипак, мало по мало, хоби је постао посао од кога може и да се заради, а уједно је и велико задовољство. Млада предузетница наглашава да гравирање пружа доста могућности а да, пре свега, долазе до изражаја велика креативност и машта. Гравирање представља технички процес помоћу кога се утискују различите врсте дизајна, слова, знакова, слика, углавном, на тврде површине, а отисак се зове гравура, објашњава наша саговорница.   

– Ласерским сечењем и гравирањем на разним материјалима, као што су плочасти, клирит, дрво, граверска пластика, папир, картон, сунђер, гума, стакло…, бавим се око две године. Највише посла има када су празници, Васкрс, Божић, Нова година, јер радим уникатне и персонализоване украсе. У време новогодишњих празника људи највише желе да обрадују своје вољене. Поред уживања у гравирању новогодишње декорације за фирме, вртиће, као и рекламних материјала, попут привезака, магнета, предиван је осећај када радим украсе за малишане. Свој кутак зовем “Маштаоница”, јер све што неко замисли може и да се уради. Велика ми је подршка и моја породица, која и те како зна да “засуче рукаве” да би ми помогла и да би стигли на време све да испоручимо. Може да буде јако забавно, као радионица Деда Мраза – насмејано каже Кристина Филиповић.  

А из радионице “Маштаоница” могу вам стићи светлеће лампе, кутије различитих намена, магнети, привесци, топери за торте, пикови за цвеће, плочице за врата, као и за интерфон сандуче… Део ових јединствених и уникатних украса можете видети и на Инстаграму “Гравиране чаролије”. У духу новогодишњих празника, наша саговорница је суграђанима пожелела, пре свега, пуно здравља, али и лепих жеља и вере у њихово остварење и, наравно, да не скидају осмех са лица.

Н. Р.

Фото: К. Ф.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.