Društvo

GUŽVE NA GRANICI

Na autoputevima i glavnim magistralnim putevima koji vode Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj pojačan je intenzitet saobraćaja, a na graničnim prelazima, na putničkim terminalima, ima zadržavanja i to najviše na Horgošu, na ulazu u Srbiju – sat vremena.

Stanje na graničnim prelazima možete proveravati putem kamera Auto-moto saveza Srbije (AMSS), imajući u vidu da emituju snimke u realnom vremenu. To vam omogućava da blagovremeno odlučite na koji granični prelaz da se usmerite.

Mađarska

Da bi putnici izbegli najfrekventniji GP sa Mađarskom – Horgoš – iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) preporučuju korišćenje manjih prelaza poput Bajmoka, Đale, Bačkih Vinograda i Horgoša II, koji su otvoreni od 7 do 19 sati, kao i Kelebije i Bačkog Brega koji rade 24 sata.

Prema nezvaničnim informacijama, osim što je putnika znatno više u ovom periodu, mađarski carinici rade sporo zbog procedure koje nalaže EU i navodnog tihog štrajka, što može odužiti vaše putovanje.

Treba napomenuti, kada je Horgoš u pitanju, da kamionski saobraćaj ne jenjava. Dolazi do velikih začepljenja i ljudi čekaju po šest i više sati. Razlog zastoja kamiona je ista priča kao i sa putničkim saobraćajem na mađarskoj strani, saznaje „Blic“.

e mogu svi pasoši na svaki prelaz

Važno je napomenuti da, recimo, prelaz Bački Vinogradi mogu da pređu samo osobe sa srpskim, mađarskim i EU pasošem, švajcarskim, irskim, norveškim i islandskim. Ista situacija je i na Bajmoku, Đali i Horgošu II. To znači da putnici sa, recimo, kanadskim ili švedskim pasošem ne mogu ići na te prelaze.

Svi koji imaju pasoše trećih zemalja, tu spadaju i Turci, moraju da koriste prelaze Horgoš i Kelebija.

Crna Gora ove sezone nije popularna?

Prilike na dva granična prelaza kod Prijepolja ukazuju da građani Srbije ne hrle masovno na odmor u Crnu Goru, makar u ovo doba godine. U poređenju sa ranijim godinama, na prelazima Jabuka i Gostun gužve su male.

Na Gostunu se u putničkom saobraćaju čeka u proseku oko pola sata što nije predugo zadržavanje s obzirom da tokom leta putnici ovde izgube po dva i po do tri sata. U teretnom saobraćaju nema gužve.

Makedonija i Grčka

Carinici i policija sa prelaza Preševo prošle godine su u udarnoj sezoni između 15. jula i 15. avgusta savetovali turistima, posebno onima sa malom decom, da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski, gde su zadržavanja nešto kraća. Takođe prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.

Kritični dan za putovanje preko jeste Makedonije 2. avgust (ove godine je to petak i velika većina će ga spojiti sa vikendom) kada se tamo slavi veliki praznik Ilinden i veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj. Drugi „problematičan“ datum jeste 28. avgust kada je praznik Uspenje Presvete Bogorodice pa su i tada veće gužve na granicama.

Ukoliko je moguće, izbegnite dolazak na Evzoni u šest sati ujutru po srpskom vremenu ili sedam po grčkom jer je u to vreme je smena carinika i policajaca pa se na prelazu čeka oko pola sata, čak i ako nema gužve.

CRNE TAČKE

Budite oprezni i kada su u pitanju crne tačke. AMSS ima čak i mapu ovih mesta, a u pitanju su: petlja Ostružnica, most Gazela, put Beograd-Pančevo kod Krnjače. Zatim, Petka kod Lazarevca na Ibarskoj magistrali, Ćelije kod Lajkovca, Dudovica kod Ljiga, Međuvršje kod Ovčar Banje, i druga mesta. Među njima su i Mionica, Divci, i Brđani kod Gornjeg Milanovca, a zanimljivo je da se većina nalazi na Ibarskoj magistrali

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.