Društvo

Halkidiki pod Kablarom

Iako je u proteklom periodu Turistička organizacija Čačak počela da uređuje,  nažalost davno zaboravljenu Ovčar Banju,  koliko god to ironično zvučalo, ovog leta korona ju je vratila u život.  Nije ni čudo,  jer na nekih dvadesetak kilometara od Čačka je prirodna oaza,  doduše,  davno zapuštena i nekako oronula i tužna kao starica koja je imala prelepu mladost,  pa je se s nostalgijom seća.


No,  vrućine,  nesnosne za asfalt grada,  zatvoreni bazeni i kupališta u Čačku,  vratili su život ovoj  „starici“.


Morava na nekoliko mesta ima pristupačne plažice,  mnogi Čačani vikendice,  a zalenila i hladovine na sve strane. 

Većina je tu da se rashladi,  ali ima i onih koji samo šetaju ili planinare pod punom opremom. Ovčarbanjska priroda,  bez iole čačanske subjektivnosti,  nudi mnogo i različito.


A kako se onda i naš, pa u skoro svakoj neprilici  moglo bi se reći snalažljiv narod,  ne bi ni sada dosetio kako da provde lep dan,  nekom drugom ga ulepša,  a pri tom i zaradi.

U Ovčar Banji jedna je prodavnica,  radi odvajkada.  Zna se da se ispred nje,  ko u našim selima,  zaustavljaju kupači,  šetači,  biciklisti,  motoristi svako za svoje osveženje.
Sada,  kad čitave porodice dolaze i nađu za sebe „ćošak prirode“, a mnogi ponesu i roštilj,  kupe meso,  pa provedu čitav dan uživajući kraj Morave, mogu da ponesu i samo roštilj,  o mesu ne moraju da razmišljaju.  A može i bez roštilja,  ručak je zagarantovan.


Spustio se Kablarac iz svoga sela,  sa sve mini hladnjačom,  punom mesa spremnog da se samo „baci na rešetku“, ali i pečenjem spremnim za dasku i sataru,  na vama je samo da birate.  Jagnjetina 1.300, a prasetina 1.100 dinara.

U frižideru od pršute do kobasice za pečenje.  Cene mesa oko 800 dinara.  Kaže kupaca ima,  isplati mu se. A kako i ne bi.


Ovčar Banja,  iako još uvek oronula i narušena poslednjom poplavom,  prvi put posle mnogo godina,  podseća na ono vreme kada je bila popularno izletište,  kada je radio Auto kamp, bazen i mnogo toga još.


I sada,  za one koji nisu baš pristalice leškarenja u travi,  imaju restorani gde mogu da popiju kafu i ručaju.  Uređen mali trg,  sa teretanom na otvorenom. 

A za one koji vole Moravu i samo nju,  čamci su omanji smeštaji,  sa obaveznim pivom,  roštiljem i mizikom,  što možda nekima toliko i ne prija.  AlI reka je velika,  pa brzo prođu,  mahnu ljubazno i nastave uzvodno il nizvodno.  A vi,  ako ste zauzeli svoje ćoše,  ostanete u svom miru.


Bar za dan,  voda nosi sve,  pa i koronu.

I. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.