Društvo

ХЕМИЧАР И МУЗИЧАР ФИЛИП ЦАКОВИЋ

У Медицинској школи у Чачку стекао је и диплому физиотерапеута, али су наступи са бендом „Грација“ његов извеснији професионални пут…

Када је требало да се определи за студије, Филипова највећа жеља је била медицина, али није се остварила. Можда је баш тако морало да буде, пошто би га, врло вероватно, велика посвећеност медицини одвукла од музике, коју је одувек волео и осећао. И што је најважније, има и за то одговарајућу диплому, завршио је Музичку школу „Др Војислав Вучковић“.

– На пријемном испиту за медицину сам био први испод црте. Недостајао ми је само један бод да кренем маминим и братовим путем. Мој брат је лекар, а мајка виша медицинска сестра. Тако сам игром случаја уписао хемију и то на основу резултата на пријемном на медицини. Данас ми није жао, ко зна да ли бих могао да се бавим музиком да је било другачије. Чак сам размишљао и да упишем Музичку академију, пошто сам завршио соло певање. Ипак, превладала је медицина, а стекао сам диплому хемичара – прича Филип Цаковић (29). Прошлог месеца је са бендом наступао у чачанској „Морави“, а публика га је упознала и у популарном такмичењу за младе певаче. Баш, у новогодишњој емисији представио се и једном од најпознатијих песама Цунета Гојковића -„Љубав ми срце мори“. Нису ни његови ранији наступи остали незапажени. Није било тешко приметити младића који пева и игра, а када се представља публици покаже сав шарм и васпитање. Учествовао је Филип и у прошлогодишњој сезони и стигао до другог круга, али је ове године отишао много даље. И видећемо докле ће догурати, уз менторску подршку Александра Милића Милија.

– Упоредо са студијама, усавршавао сам глас са професором Милошем Радовићем, нашим оперским певачем. Одавно радимо заједно и постали смо јако добри пријатељи. Сада ме очекује и сарадња са Милијем. Има и то својих предности, он је невероватно позитиван човек и пун енергије – каже Филип о новом ментору.

Одабрао је још један професионални пут. Недавно је основао Агенцију за сценску уметност „Филип Цаковић“, која се бави посредовањем у ангажовању глумаца, водитеља, певача, плесача и осталих извођача.

Скоро десет година Филип живи у Крагујевцу, где је завршио Природно-математички факултет. Ту је упознао супругу Ангелину, која је асистент на том факултету и тренутно завршава докторску дисертацију. Имају трогодишњег Алексу. А, Филип, док се усавршава у науци, живи од музике. Његово опредељење су поп и изворне песме и све што људи воле. И оно о чему тежи је да професионално не пређе границу љубави.

– Мој професор Милош Радовић каже да никако не треба трговати талентом и скрнавити га зарад новца. Највећи успех је да људима пренесете емоцију коју осећате док певате неку песму и да она допре до њих – каже Филип.

Одавно је и „Атомско склониште“ песмом поручило „За љубав треба имат душу“. Нарочито ако обједињује много тога, породицу, науку, музику, посао…

Фото: Фејсбук профил – Филип Цаковић

И НАУКА И УМЕТНОСТ

Иако се сада професионално бави музиком и учествује у великом такмичењу, Филип упоредо завршава мастер из хемије на Универзитету у Крагијевцу. И с обзиром на сва његова опредељења, немогуће је не потражити везу између хемије и музике. Можда су нам најдоступнији подаци о Александру Бородину. И он је био хемичар, лекар и композитор. Много више и озбиљније се бавио науком, али Бородина је прославила музика, нарочито опера „Кнез Игор“. Није стигао да је доврши за живота, а то су урадили Римски-Корсаков и Глазунов. Музика је Бородину била и одмор од науке, за себе је говорио да је „композитор недеље“, пошто је једино тада могао да јој се посвети.

И прослави музика великог научника, професора академије у Санк Петесбургу, човека који је много залагао за образовање жена… Коју год музику волели, неминовно је поштовање према Бородиновом делу, а траг у науци су и неке хемијске реакције које су по њему добиле име. Али, он није јунак ове приче, само асоцијација… Можда зато што и Филип свира клавир.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.