G.Milanovac Region

ИКОНЕ НЕНАДА ХУБЕРА

ИКОНЕ НЕНАДА ХУБЕРА


Ненад Хубер, хиротеисани иконописац из Белановице представиће у петак, 29. марта 2024. године у 19 сати у галерији Дома културе “Војислав Илић” на Руднику иконе које је стварао последњих година.
„Правосвавље, односно православна црква нас учи да икона није украс него визуелно саопштавање невидљиве божанске стварности која се манифестује у времену и простору. Кроз освећење иконе долази до тајанственог сусрета између Господа Исуса Христа и онога који се моли. Иконе Ненада Хубера заиста позивају на молитву.“ (Омер Петојевић).

СТВАРАЛАШТВО НЕНАДА ХУБЕРА (из емисије „Каталог културе“ ТВГМ, 2005. год.)
Постоје уметници чије стваралаштво битно зависи од амбијента у коме стварају било да у њему налазе инспирацију, било да долазе до оног степена концентрације који је неопходан за остваривање жељеног резултата. Ово се првенствено односи на оне ствараоце који воле природу и који су склони осами. Један од таквих уметника је и Ненад ХУБЕР – човек необичне имагинације и још необичнијег ликовног израза.
У Хуберовом стваралаштву дрво има доминантну улогу. Оно одређује његове стваралачке домете.
Ненад ХУБЕР пажљиво посматра дрвеће, бирајући оне његове особине које на жељени начин интегрише у слику коју ствара. У том погледу је оригиналан. Међутим пут од сусрета са кореном, деблом, пањом или граном до слика на одабраном дрвету је дуг и мукотрпан.
Ненад ХУБЕР највише слика светитеље. Успео је да старе црквене каноне прилагоди дрвеној подлози која сама по себи има ликовну аутентичност. У трагању за ликовним идентитетом полази од византиске уметности шире схваћене.
Хуберово дело није довољно погледати. Оно захтева макар и мали део оне Ненадове молитвене привржености која ће нас одвести у један свет несвакидашње лепоте. То није статична и једном за свагда дата лепота. напротив она је толико динамична да сваки нови сусрет са истим делом изазива нову емоцију. Хуберово дело готово идеално пријања човековој замишљености и запитаности, приближава га лековитом тиховању и враћа му веру у моћ природе и уметности.

БИОГРАФИЈА
Ненад Хубер рођен је 1946. године у Новом Саду. Основну школу и Гимназију завршио је у Београду. Иконописом се бави више од четврт века. Хиротеисан је (освештане су му руке) 2003. године. Иза себе има 63 самосталне и више од 100 колективних изложби. Учествовао је у раду 25 ликовних колонија.
Потписује више од 2000 икона. Његови радови данас се налазе у два музеја, 18 цркава и бројним приватним колекцијама.
За свој рад добитник је бројних друштвених награда и признања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.