Ivanjica Region Selo

ИНФОРМИСАЊЕ О РАДУ Е-АГРАРА

ИНФОРМИСАЊЕ О РАДУ Е-АГРАРА

Носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава могу у општинској управи од ове седмице па до 10. фебруара сазнати све о раду платформе е-аграр, која треба да омогући брже добијање субвенција. У томе ће им помоћи саветодавци Пољопривредне саветодавне стручне службе Краљево сваког радног дана од девет до 13 часова у сали СО Ивањица.

Како каже саветодавац Бранко Галовић, пољопривредницима помажу да приступе овој платформи а први корак је отварање налога на порталу Управе за аграрна плаћања.

-Ми смо ту да их упутимо, информишемо о апликацији и помогнемо им у првом кораку а то је добијање идентификационог броја. Потребно је да пољопривредници донесу личну карту, имају имејл адресу и паметни телефон. Уколико немају паметни телефон, треба да са чипованом личном картом оду у СУП где ће им издати сертификат о електронском потпису.

Нови информациони систем еАграр који ће са радом почети на пролеће, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Досадашња процедура је била компликована због чега су одобравање и исплата подстицаја каснили.Тако је на пример за упис у РПГ било потребно отићи на минимум четири „шалтера“ и попунити 89 података на осам различитих образаца/прилога, од чега су се бројни подаци уносили више пута. Процењено је да је било потребно одвојити 4,5 сата за припрему и подношење захтева и 1.320 динара на име такси, провизија и за штампање документације.

Обрађивачи су били у обавези да за сваки захтев ручно провере сваки појединачни податак упоређујући податке из захтева и доказну документацију, користе три различите апликације у обради захтева и штампају документацију и архивирају велики број папира. Губило се пуно времена у достави папирних захтева и решења.

Текст и фото: Јелена Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.