Ivanjica Region

КОРАК ДО БЕСПЛАТНИХ УЏБЕНИКА

 

На иницијативу родитеља ивањичких ђака у Дому културе је одржана трибина о могућности набавке знатно јефтинијих уџбеника од оних из садашње понуде. Гости су били представници Фондације „Алекс Кавчић“.


Александар Кавчић

Бесплатни уџбеници односно, вишеструко јефтинији од оних који су сада доступни, заинтересовала је и родитеље ивањичких ученика, па су у госте позвали професора доктора Александра Кавчића који им то преко своје фондације може и обезбедити. Њега и уреднице уџбеника сачекала су најразличитија питања родитеља, наставног особља, директора школа све у циљу сазнавања да ли је то о чему говоре заиста тако. Уверили су се да се уџбеници могу користити бесплатно на интернету на страници Фондације, а да их могу добити и на адресу школе по вишеструко нижој цени од актуелних и то у квалитетном штампаном издању. За сада су то уџбеници за основну школу, али још увек не сви. Биће комплетирани у наредне две године, а потом ће се радити књиге за средњу школу и то опште, основне предмете.

Фондација „Алекс Кавчић“ постоји у Америци где Александар ради као професор али и у Србији. Припрему уџбеника финансира сам уз помоћ донатора и спонзора. Циљ му је, како каже, да се у Србију врати квалитетно образовање од раније.

-Увидели смо да у Србији постоји несвакидашњи систем уџбеника. Проблем је што их  родитељи купују што је јединствено у Европи и вероватно у северној хемисфери. Прва идеја је била да их ставимо на интернет, а онда и да вршимо услугу штампања грађанима. Две године радимо и 80% основне школе је покривено. Држава је одобрила уџбенике, све је регуларно. Али, цена штампаних издања је само да покријемо трошкове штампе, не желимо да профитирамо, док су на интернету пдф и интерактивни уџбеници бесплатни. Локалне самоуправе су схватиле да у оквиру постојећег буџета могу да купе све уџбенике а не само за први разред. Прва је кренула општина Шид. Ми улажемо добротворни рад, припремамо уџбенике и понудимо их. Тако чинимо добро дело. Мој лични интерес је да ова земља просперира, да се вратимо на пут од раније када је квалитетно образовање било бесплатно. Куповали су и тада родитељи књиге али није то као данас да морају да издвоје пола плате. Ја лично сам добио овде квалитетно образовање и захваљујући томе читав радни век сам у образовању. Моја дужност је да вратим нешто образовном систему.

Цена штампаних уџбеника је, како је напоменуто, од 1. фебруара 2,2 динара по страни. Могу се наручити преко интернет странице Фондације и стижу на адресу школе у року од три дана. Али, одлуку о избору уџбеника доноси наставничко веће на образложен предлог стручних већа о чему обавештава Савет родитеља. Иако се уџбеници бирају на четири године, досадашња одлука се може мењати, како се чуло, јер је интерес родитеља, њихов џеп, у питању.

Текст и фото: Јелена Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.