Društvo

ИНКЛУЗИВНИ МАСКЕНБАЛ – НЕМОГУЋЕ ЈЕСТЕ МОГУЋЕ

ПОВОДОМ 2. АПРИЛА, СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА АУТИЗМОМ

„Замисли да море шуми, а ти си један вал…“

Дан када се може постати све што се замисли. И то за стварно. Јер, „такав је маскенбал…“. И овог 2. априла, на Међународни дан особа са аутизмом, Школа за основно и средње образовање „1. новембар“ приредила је велики маскенбал у чачанском Културном центру. Као и ранијих година, ђацима те школе и корисницима дневног боравка Центра „Зрачак“ придружили су се вршњаци из чачанских вртића и основних и средњих школа. И опет, на лицима осмеси, а атмосфера – весела, разиграна, распевана… Јер, маске увек стварају ту лепу слику да смо сви различити, а, опет, да можемо бити исти.   

Александар Николић, дефектолог и однедавно директор Школе „1. новембар“, подсетио је да је инклузивни маскенбал постао лепа традиција.

– Укључени су сви ученици, наставници наше школе. Али, имамо и госте, предшколце, ученике основних и средњих школа. И на овај начин трудимо се да што више установа укључимо у наш свет. Такође, током ове недеље имамо и друге активности – у неким школама држимо предавања за децу „Мој пријатељ са аутизмом“, а у петак, 5. априла, у 18 часова у Музичкој школи организујемо веома важну трибину, на којој ће говорити Гордана Бранковић и Бојана Нешић, мајке деце са потешкоћама у развоју. Позивамо и остале родитеље да нам се придруже, како бисмо сви заједно разменили искуства – рекао је Николић.

Како и овог пута наглашава, за аутизам, као и код свих других проблема, најбитније је рано препознавање.

– У прве три године мозак је „најпластичнији“, много тога може да се промени, да се помогне деци са аутизмом да науче да функционишу у нашем свету… Само укључивање деце у неку установу им не помаже, веома тешко уче по моделу без стручне помоћи. То значи да су у свим тим установама неопходни логопеди и дефектолози – истакао је Николић и указао на још један проблем, недостатак ових кадрова. Према неким подацима, један дефетколог и логопед „покривају“ око 600 деце са аутизмом.

Школа „1. новембар“ има све старосне групе ђака, од предшколаца до средњошколаца. Од укупно 78 ученика, 18 их је са аутизмом. Jедан од приоритета Школе је „отварање“ ка широј друштвеној заједници. Да их други што чешће посећују, али и да они чешће оду у „госте“. Тако ће ученици бити боље припремљени за сам живот. Жеља руководства и наставника Школе је да својим ученицима помогну и у запошљавању.

Био је ово девети маскенбал у организацији ШОСО „1. новембар“. Последње три године организује се у Културном центру, управо због већег простора и могућности да учествују и деца из других школа. Жеља организатора је да друштво прихвати различитост деце и одраслих са аутизмом.

– Када видите неко дете да ставља руке на уши, плаче или вришти, знајте да није безобразно и неваспитано, већ вероватно има неки проблем… Довољно је да им пружите руку, да их загрлите или изведете из неке просторије – савет је дефектолога Николића.

Маскенбал многи дуго ишчекују. Смишљају се маске месецима унапред, броје се дани, а онда и сати. Већина је била спремна још раном зором да дође и покаже шта су то овог дана „постали“. А маскенбал наставља да живи још дуго у њиховим причама, успоменама…

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.