Aktuelno Društvo

АЕРОДРОМ „МОРАВА“, ЛАЂЕВЦИ: ПРИПАДНИЦИ 98. ВАЗДУХОПЛОВНЕ БРИГАДЕ ПРОСЛАВИЛИ СВОЈ ДАН

У присуству команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-потпуковника Душка Жарковића, војних званичника, представника локалних самоуправа Рашког и Моравичког округа, Министарства унутрашњих послова, СПЦ, медија и бројних других гостију, припадници 98. ваздухопловне бригаде Војске Србије са војног аеродрома „Морава“ у Лађевцима, данас су свечано обележили Дан своје бригаде.

Ова ваздухопловна бригада је формирана 13. јуна 2007. године интеграцијом јединица Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране, базираних на аеродромима Лађевци и Ниш – 161. и 265. ваздухопловне базе, 98. ловачко-бомбардерског и 119. хеликоптерског пука, као и одељења 353. извиђачке авијацијске ескадриле.

Дан бригаде се обележава у знак сећања на 28. новембар, када је 1949. године формиран 198. јуришни пук, а његов наследник је 98. ловачко-авијацијски пук који од свих јединица које су ушле у састав садашње бригаде има најдужу традицију и најстарија је јединица у некадашњем РВ и ПВО.

– Поштујући традицију, богата историја ове јединице је обавезујућа и представља путкоз за будућност. Данас, јединица има прилику да се убрзано опрема савременим наоружањем и војном опремом, унапређујући своје оперативне способности. Пожртвованим радом и напрезањем људства, јединица има висок степен исправности, красе је здрав дух и висок морал. За овакве резултате сте заслужни ви који данас стојите у овом свечаном строју, ви који сте не штедећи ни себе, ни време, достојанствено обављали своје дужности. Испуњен поносом што сам део овог строја, позивам вас да у будућем раду наставимо да своје задатке обављамо на професионалан начин и на понос. Потенцирам на чињеници да је највећа вредност у људима и њиховом знању, у одговорном и професионалном приступу сваком задатку, чиме се може дати најснажнији допринос у подизању укупне моћи Ратног ваздухопловства и Војске Србије у целини – истакао је пуковник Драган Мрдак, командант 98. ваздухопловне бригаде, сумирајући досадашње резултате, али уједно и најављујући наставак модернизације у опремању и оспособљавању јединице.

Поводом овог значајног празника, припадници ове јединице, који су се посебно истакли по свом залагању, степену испољене одговорности и добрим резултатима у раду, награђени су признањима и наградним одсуствима за своја изузетна достигнућа у обављању службе и задатака.

Гости на данашњој свечаности су били у прилици да погледају и презентацију средстава ратне технике.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.