Društvo Privreda

ПОРОДИЧНО ПРЕДУЗЕЋЕ, ПРАВИ МОДЕЛ СРПСКОГ ПОСЛОВАЊА

ЧАЧАНСКА ФИРМА “БИН МЕТАЛ” ПРОСЛАВЉА 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И УСПЕШНОГ РАДА

Својим дугогодишњим искуством у послу, непрекидним усавршавањем запослених, пратећи савремене трендове у изради опруга, чачанско предузећеБин Металсвојим клијентима пружа производе врхунског квалитета. Са 30 година искуства у пословању, поверење и сигурност су особине са којима се ово предузеће може похвалити. Основну делатност фирме, са седиштем у Улици Животе Младеновића 5, чини производња опруга и производа од жица. Пратећи услове и захтеве тржишта, “Бин Металсве врсте својих производа дистрибуира на територији Србије, свих бивших југословенских држава и неких европских земаља. Оснивач и власник предузећа, машински инжењер Владан Чвркић, са руководећег положаја се повукао у октобру прошле године, од када је његов син, економиста Иван Чвркић, директор и законски заступник фирме. То је за наследника, како каже, велики бенефит, а с друге стране, још већа одговорност.

Предузеће “Бин Метал”, које је основано 4. маја 1992. године, у Чачку, за неколико дана ће прославити три деценије постојања и успешног рада. Фирма, чија је основна делатност производња опруга и производа од жица, извозно је оријентисана, односно, више од 65 одсто укупне производње пласира на инострано тржиште.

– Наши купци су поуздани партнери, већ више од десет година. Искључиво радимо опруге и одређене елементе од жица, по захтевима купаца. Све радимо по техничкој документацији, или по цртежу. Србија није баш велико тржиште за опруге. Али, са поносом могу да кажем да је Чачак седиште опругара, а већина њих, као и мој отац, радила је у Фабрици опруга Чачак, која је у једном тренутку запошљавала више од 100 радника. Отац је у ФОЧ-у био запослен до 1992. године, до превазилажења проблема у вези са блокадом фабрике, а потом је основао своју фирму. Иако је сагледао целу ситуацију, није хтео да “напусти брод који тоне” – прича Иван Чвркић, поносан на свог оца Владана.

“Бин Метал” је мала фирма, тренутно запошљава 11 радника, а актуелни менаxмент нема амбицију “ширења”.  

– Сматрамо да је прави модел српског пословања – породично предузеће, са највише 15 запослених. По том принципу радимо већ 20 година, што нам је донело добре пословне резултате. Наравно, сваке године планирамо инвестиције. Овогодишњи приоритет је обнављање машинског парка, куповином две CNC машине, као и уређаја за оптику. Очекујемо да Фонд за развој ускоро распише конкурс, па да поново аплицирамо. Углавном, нисмо користили субвенције државе, једино смо пре десет година добили 25 одсто бесповратних средстава од Фонда за развој, такође, за куповину CNC машине. Нажалост, стичемо утисак да држава не препознаје довољно домаће произвођаче, већ да више подстиче стране инвеститоре – каже Чвркић.

Упркос, до недавно тешкој епидемиолошкој ситуацији, “Бин Метал” је у прва четири месеца ове године знатно повећао обим производње.  

– Актуелна ситуација са Украјином и Русијом не утиче директно на наше пословање, а да ли ће, можда касније, индиректно, још увек не знамо. Немамо купце са тог подручја, а ни добављаче репроматеријала. Највише извозимо у Словачку, Мађарску и Италију, и то преко посредника и имамо одличну сарадњу. Немамо никаквих проблема са роковима, плаћањем и валутама – напомиње наш саговорник.

Према речима Чвркића, Форум привредника је 2014. године реализовао пројекат под називом “Пренос власништва са прве генерације на другу” и, како наглашава, пренос је јако комплексан процес.  

– Дошли смо до појединих података, који се ни данас нису много променили, а то је да готово 80 одсто друге генерације не наследи очеву фирму. Добити предузеће у наслеђе је, с једне стране, велики бенефит, а с друге стране, још већа одговорност. Ипак, сматрам да је најбоље радити у породичној фирми, ако већ имамо мгућност. Оно што је неко пре вас стекао и прошао кроз тежак период, ви нећете, већ ћете прескочити ту степеницу. Нећете ићи истим путем, већ новим, а савети родитеља и њихово искуство увек добро дођу – наглашава Иван Чвркић.

Јубилеј вредан пажње, 30 година постојања, Чвркићи ће прославити 4. маја, у кругу породице, пријатеља, пословних партнера и сарадника.

Н. Р.

Фото: Бус плус продукција и приватна архива И. Ч.

РАСЛИ СМО ЗАЈЕДНО СА ФИРМОМ

– Иако је у октобру прошле године отишао у пензију, отац је, наравно, власник капитала и увек помаже кад треба. Искуство је веома важно у вођењу фирме, али и када је реч о компликованим опругама. Иначе, ми смо расли заједно са фирмом, а она са нама. Још у четвртом и петом разреду основне школе, током распуста сам одлазио у фирму и радио одређене мотиве. Наравно, оне које сам тада могао, у складу са годинама. Сећам се да сам једног лета радио два месеца за патике. И данас када је потребно радим све што треба, без обзира на то да ли је реч о економији, или производњи – каже Иван Чвркић.    

УДРУЖИВАЊЕ ЈЕ ВАЖНО

Фирма је чланица Удружења “Унија Чачак 2000” већ 22 године, Извршног одбора Форума привредника, а Владан Чвркић је председник Скупштине “Војводине метал кластера”, највећег удружења металаца на нивоу Србије, које има више од 170 предузећа.   

– Ми имамо културу удруживања и сматрамо да привредници треба што више да се удружују, јер је веома тешко да појединачно уговоре веће послове.  Удружења омогућавају нова познанства, брже уговарање послова, едукације, сајмове… Посета било ком сајму је добра, јер увек може нешто ново да се види и научи. Редовно одлазимо на сајмове, а ускоро ће “Бин Метал” учествовати на Београдском сајму технике, који ће бити одржан у мају – најавио је Чвркић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.