Društvo Obrazovanje

ИСТОРИЈА И ТРАДИЦИЈА КРОЗ ИГРУ И ЗАБАВУ

ОДРЖАН ИНТЕРАКТИВНИ КВИЗ “НЕМАЊИЋИ” У ОКВИРУ “СВЕТОСАВСКИХ СВЕЧАНОСТИ”

У оквиру манифестацијеСветосавске свечаности”, у уторак, 6. фебруара, организован је интерактивни квиз, на тему историје, вере и традиције, за полазнике ПУГимназиони прваке ОШРатко Митровић”.

Предшколска установа “Гимназион”, у сарадњи са манастиром Студеница, Удружењем “Немањићи” и ОШ “Ратко Митровић” осмислила је и организовала интерактивни квиз “Немањићи”. Такмичила су се деца старијег и предшколског узраста сва три вртићка објекта ПУ “Гимназион”, као и два одељења ученика првог разреда ОШ “Ратко Митровић”. У претходном периоду васпитачи и учитељи су децу темељно припремали за овај квиз. Тимови из “Гимназиона” били су: “Баш Челик”, “Немањићи” и “Три фртаља краља”,  а тимови првака: “Загонетне сове” и “Веселе паметнице”, навела је Катарина Петровић, васпитачица ПУ “Гимназион”.

– У претходном периоду смо се темељно припремали кроз различите активности. Упознавајући се са садржајем, материјалима, причама које смо читали, деца су се с временом све више интересовала за квиз. Малишани су уживали спремајући се за такмичење, кроз игре и свакодневне активности у вртићу. Током припрема за квиз много нам је помогла књига ауторке Невене Дучић “Историја Срба за децу у 100 прича”, из које смо пуно сазнали о династији Немањића и уопште о историјским личностима и догађајима. Деца су уживала, јер није реч само о репродуковању знања, већ о визуелном памћењу и препознавању знаменитих личности и догађаја – рекла је Катарина Петровић.

Педагошкиња Весна Милошевић, власница Предшколске установе “Гимназион”, каже да је идеја за квиз потекла захваљујући књизи Невене Дучић “Историја Срба за децу у 100 прича”, коју је случајно пронашла.

– Књига ми се веома допала, па смо одлучили да ове године започнемо пројекат посвећен историји Србије, настанку наше државе, династији Немањића. Пошто су деца мала, додали смо још неке личности које су обележиле културу и традицију нашег града. Од септембра смо почели деци да читамо приче, а интензивније припреме за такмичење кренуле су после Божића. Током јанура смо припремали децу за квиз. Такмичење је чинило осам интерактивних, покретних игара. Две игре су реализоване уз помоћ рачунара, а остале су захтевале да се препозна нека слика, на пример, да се споје ктитори и манастири, или да се на карти Србије обележи место неког важног догађаја… Битно је да деца могу визуелно да препознају где се неки догађај одиграо – нагласила је за наш лист Весна Милошевић.

У фискултурној сали ОШ “Ратко Митровић” чуо се весели жамор малишана, а њихово учешће у квизу “крунисано” је дипломама, медаљама и наградама. Организатори планирају да интерактивни квиз временом постане традиционалан, јер желе да се деца кроз игру и забаву одмалена заинтересују за историју и веру.

– Тражећи простор за одржавање квиза, јер “Гимназион ” нема фискултурну салу, дошли смо у ОШ “Ратко Митровић”, где нас је директор Ђуро Церанић топло дочекао и угостио. Директору се допала наша идеја, па смо се договорили да у квизу учествује и први разред школе “Ратко Митровић” – напоменула је Весна Милошевић. 

Чланови жирија били су: Невена Дучић, књижевница и ауторка књиге “Историја Срба за децу у 100 прича”, Татјана Жуњић, педагошкиња ПУ “Гимназион” и Тања Николић, васпитачица ПУ “Гимназион”.

Н. Р.

Фото: Н. Р. и архива организатора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.