Ivanjica Region

ИВАЊИЦА У KУЛТУРНО – БИЦИКЛИСТИЧКОЈ РУТИ

ИВАЊИЦА У KУЛТУРНО- БИЦИКЛИСТИЧКОЈ РУТИ

Пише Јелена Савић

Туристичка организација општине Ивањица је кроз пројекат прекограничне сарадње „Kултурно- бициклистичка рута“ добила пет бицикала које ће изнајмљивати. Заинтересовани туристи ће моћи да их изнајме у једној а врате у некој другој од укупно 14 општина на овој рути дугој 800 километара кроз Србију и Црну Гору.

-Бицикли (фото: ТО Ивањица)

Ова бициклистичка траса протеже се кроз општине: Пљевља, Жабљак, Мојковац, Бијело Поље, Kолашин, Беране, Рожаје, Тутин, Сјеница, Нови Пазар, Рашка, Ивањица, Нова Варош и Прибој. Дуж руте и на територији ових оштина је идентификовано 40 драгоцених културно-историјских знаменитости овог краја, међу којима су манастири Ђурђеви ступови и Градац, Завичајни музеј Ганића кула, средњовековни град Јагат и Хусеин-пашина џамија.

Циљ пројекта је унапређење капацитета за истраживање туристичких потенцијала у Србији и Црној Гори, промовисање и откривање неразвијеног природног и културног наслеђа пограничног подручја, привлачење домаћих и међународних циклотуриста и корисника ЕуроВело рута кроз Балкан и утицај на економски развој краја кроз који се пролази.

Реализују га: Министарство културе и медија Црне Горе, НВО Discover Serbia из Прибоја, Студентска организација Саобраћајног факултета из Београда, а суфинансира Европска унија у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА 2)- Програм прекограничне сарадње Србија– Црна Гора 2014-2020.

У склопу пројекта купљено је 65 бицикала које су распоређене дуж целе руте. У Ивањици су ови двоточкаши сада постављени на тргу код Дома културе. Након завршетка радова у Главној улици биће премештени испред просторија инфо центра Туристичке организације Ивањица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.