Region

Ivanjičani odustaju od kupine

Ovogodišnji rod kupine u ivanjičkom kraju je prepolovljen u odnosu na prošlu godinu. Usled loših vremenskih uslova i kvalitet je lošiji. Dosta štete naneo i grad. Otkupna cena je već pet godina niska. Ove godine, zavisno od sorte, kilogram se plaćao 50-60 dinara. Sve to će uticati na odustajanje od gajenja ovog voća.

Andrija Savić

Iz godine u godinu, površine pod zasadima se naglo smanjuju. Ostalo je tek nekoliko većih uzgajivača, ali i oni najavljuju da zatiru ovu, kako kažu, rizičnu proizvodnju. Za veće površine moraju angažovati i nekoliko radnika pa na kraju, posle namirivanja troškova, i ne bude zarade. Zato su se održali zasadi do desetak ari koje mogu da obrade i oberu sami uzgajivači.

Imam pet ari pod kupinom i održavam to samo zato što možemo sami, uzgred da obradimo i oberemo. Prošle godine sam imao blizu 2.000 kilograma sa ove površine. Ove godine samo 800 kilograma. Nema računa po ceni od 50 dinara predavati. Pitam se samo, kad je prodaju po 170-180 dinara, zašto i mi uzgajivači ne možemo da imamo bar pola od toga. Jer, moramo da pokrijemo trošak. Nikad ne računamo ni svoj rad. Imam i 20 ari malina. Njihova otkupna cena jeste bila dobra, ali sam radio napola s Bogom! Nastradale su od toplotnog udara, pa onda od grada tako da sam imao svega dve tone roda, žali se uzgajivač Andrija Savić iz Sveštice.

Otkupljivači napominju i da velike probleme pravi azijska „suzuki“ mušica koja polaže larve koje se teško primećuju u branju, a dovode do lošijeg kvaliteta voća. Nemoguće ih je otkloniti potpuno i u prebiranju što je rizik za plasman.

Stručnjaci preporučuju da je najbolja zaštita blagovremeno i redovno branje, higijena i eventualno tretiranje insekticidima, kao što je „Spinosad Laser“.

Tekst i foto: Jelena Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.