Kultura Kultura

Изложба фотографија „Лепота старењаˮ

Лепота старења

Лепота старења

Изложба фотографија „Лепота старењаˮ отворена је у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дисˮ у среду, 27. априла. Удружење грађана „Снага пријатељства – Amityˮ и Фото-савез Србије заједнички су расписали конкурс на тему лепоте старења и на основу приспелих радова и селекције, коју је спровео жири, организовали истоимену изложбу. Кроз програм Спровођење антидискриминационих политика у РС за 2021. годину Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог подржало је реализацију овог конкурса и изложбе. Укупно 374 фотографије приложило је 68 аутора, а након селекције одабрано је 72 рада које потписује 47 фотографа.

Приликом отварања изложбе публици се обратила Надежда Сатарић, председница УО „Amityˮ и казала: „Ми данас живимо у савременом друштву окренутом младима у коме се велича младалачки изглед, физичка лепота и животна енергија. Притом се занемарује акумулирано животно искуство, старије особе се сматрају друштвеним теретом и често се потискују на маргину. Формира се негативна слика старости која стоји на путу здравог старења и утиче на понашање у односима са старијим људима.”

Да лепота старења може бити инспиративна за фотографе потврдио је Мирослав Предојевић, секретар ФСС. Он је рекао да Савез током године организује мноштво изложби фотографије, али да је ова по много чему јединствена, додавши да очекује и у 2022. години добар одзив на други круг конкурса.

Сви заинтересовани изложбу „Лепота старењаˮ могу погледати до 24. маја у Галерији Библиотеке.

Извор и фото: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.