Društvo Kultura

ИЗЛОЖБА “ПОРОДИЧНИ ПОРТРЕТ – ПОРОДИЧНЕ ПРИЧЕ”

ПОПУЛАРИЗАЦИЈА ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВРЕДНОСТИ

Фото-кино клуб Чачак на крају 2021. године реализовао је још један веома значајан пројекат. У данима празничних славља, пре свега, породичних, члан ФКК Чачак Раденко Радовановић, реализовао је мултимедијалну поставку, под називом “Породични портрет – породичне приче”, коју чине фотографије великог формата и видео рад. Као друштвено одговорна организација, а услед епидемиолошке ситуације, Фото-кино клуб Чачак није организовао отварање ове изложбе, али фотографије и видео рад публика може видети у Клубу Дома културе.

Пројекат “Породични портрет – породичне приче” први пут је реализован 2015. године, у оквиру Летњих дана културе. Тада су отворени стари породични албуми наших суграђана. Овога пута, представљена је породична прича Андрије Ћетеновића, који није имао лагодан живот, већ је за своју породицу и децу морао својски да се бори.

Од старих породичних фотографија, али и од нових, направљених у оквиру пројекта, приредили смо запажене изложбе фотографија. Радећи шест година на овом пројекту покушавамо да дамо свој допринос популаризацији породице и традиционалних породичних вредности у модерном добу, где брзина живљења родитељима оставља врло мало времена за породицу и децу. Управо због недостатка времена многе породице се распадају. Углавном је реч о самохраним мајкама, а заборављамо самохране очеве. С обзиром на то да увек желим да свака изложба буде другачија од претходне, последњом сам хтео да представим породицу која је дисфункционална. Андрија је самохрани родитељ, који се са троје деце бори кроз живот, јер жели да их изведе на прави пут. Његова животна прича ми је била интересантна, па изложбу чини низ фотографија великог формата (дужине седам и пет метара) и један видео запис, који траје 11 минута. Ова изложба представља нови приступ, баш зато што поред фотографија, укључује и видео материјал – рекао је за наш лист Раденко Радовановић, ФА 1 ФСС, напомињући да је реализацију пројекта подржао Град Чачак.

Раденко Радовановић

Раденко Радовановић је рођен у Чачку, 1959. године. У Фото-кино клуб је дошао као ученик четвртог разреда Гимназије, 1978. године и остао, бавећи се фотографијом професионално и креативно, за своје задовољство. Учествовао је на многим домаћим и међународним конкурсима, где је освајао награде и признања. Као дугогодишњи члан Клуба, активно учествује и у реализацији пројеката. Председник Клуба је био 2014. и 2015. године, а своје искуство несебично преноси на млађе чланове.

– Волим и да сликам, да цртам, али фотографија је бржи начин да се забележи неки тренутак. Некада је био тежи пут, требало је више времена за процес снимања, развијања филма, прављења фотографија у мрачној комори, а сада је, уз рачунар, много једноставније – каже Радовановић, који повремено слика за своју душу, углавном, црта оловком.

Ипак, највише воли да фотографише људе и урбани живот:

– На свакој мојој фотографији је човек. Сликати пределе без људи је празно…

Н. Р.

Фото: Архива саговорника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.