Društvo Kultura

ИЗЛОЖБА „СМАК 50“ У СУСРЕТ КОНЦЕРТУ

Озбиљним познаваоцима домаће рок сцене имена Радомир Михаиловић Точак, Слободан Стојановић Кепа, Зоран Милановић, Борис Аранђеловић, и друга, значе само једну и велику реч – „СМАК“. У сусрет турнеји и чачанском концерту најављеном за 9. септембар, синоћ је у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ отворена ретроспективна изложба „СМАК 50“ посвећена овој култној домаћој рок групи. Ауторка изложбе је Ксенија Ђерковић, председник Удружења „Смаковци“ из Крагујевца, иначе, кћерка бубњара Слободана Стојановића Кепе, која потписује и петнаестоминутни филм о борваку једног од најзначајнијих рок бендова са ових простора у Америци.

Ксенија Ђерковић је у свом емотивном обраћању рекла: – Ја могу да вам причам како је живети „Смак“, одрастајући уз оца бубњара, и непроспаване ноћи, дане, месеце, године, док је бенд увежбавао свирке…

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника за друштвене делатности у врло емотивној и носталгичној беседи говорио је о времену одрастања у коме је Џими Хендрикс био „Бог“, гитара недостижна дисциплина, Точак постајао легенда… И најавио спектакл који очекује не само Чачане 9. септембра, пошто су већ сви смештајни капацитети резервисани и очекује се долазак неколико хиљада грађана са стране.. На Градском тргу биће угашено осветљење, на бини димензија 30 са 20 метара, дакле на шест ари са најсавременијим озвучењем и осветљењем појавиће се они… „СМАК“!

Изложбу чини архивска грађа: плакати, новински чланци, концертне карте, међу њима и раритетна карта од концерта чувеног светског бенда Deep Purple, коме је „СМАК“ свирао као предгрупа 16. марта 1975. у Палати спортова „Пионир“ у Београду… Ту је и Точкова прва гитара, оригиналне бубњарске палице, чувене даире, кепина кожна јакна коју је носила и његова Ксенија, опрема…

Као свој допринос гостујућој изложби библиотекари Исидора Ђоловић и Мирко Дрманац су из фонда Градске библиотеке издвојили и изложили музички и рокенрол оријентисану литературу.     

Водитељка програма библиотекар Ана Станојевић је поред осталог рекла да се прва постава „Смака“ везује за 1971. годину, али да још увек нису одгонетнуте висине које су они досегли својим музичким умећем.   

То што је у музици радио „СМАК“ најбоље је описао наш Точак је речима: „Ми нисмо свирали да бисмо се допали свима већ посебним људима са истанчаним укусом који слушају добру музику и који осећају срцем“.

Изложба „СМАК 50“ доступна је публици до 12. септембра.

Опширније у наредном издању „Чачанског гласа”.

Текст и фотографије: З.Л.С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.