Društvo Zdravstvo

Најгоре и најбоље хране за здравље зуба

Од малих ногу учимо како су слаткиши и шећер уопштено лоши за здравље зуба. Наравно, ово је тачно, јер се у нашим устима налази преко 700 врста бактерија, од којих су неке лоше а неке добре. Лоше бактерије разлажу шећере из хране и пића и претварају их у киселине, које временом доводе до деминерализације зуба и каријеса.

Ипак, нису само слатке хране лоше за здравље наших зуба, а срећом постоје и хране које заправо могу да побољшају квалитет наших зуба и подстакну реминерализацију зуба.

У наставку навешћемо неке од најлошијих али и најбољих храна и пића која би требало да уврстите у своју исхрану.

Фото: Ф. А.


Које хране треба избегавати?
Осим слатке хране, требало би посебно избегавати слаткише попут карамела, лилихипа и гумених бомбона, јер осим што су пуни шећера, ови слаткиши ће бити знатно дуже у устима од класичних посластица.

У групу слатких намирница спадају и пића и сокови која веома често садрже огромну количину шећера.

Газирана пића, чак и она без шећера, су врло лош избор јер садрже киселину која може да негативно утиче на глеђ, па се не препоручује прање зуба најмање 30 минута након конзумације ових пића, и коришћење сламчице како би се смањио утицај на зубе.

Кафа, чајеви, црно и бело вино сами по себи неће негативно утицати на здравље зуба, али могу да довдеду до пребојавања, па не треба да чуди зашто се њихова конзумација не препоручује након избељивања зуба.

Цитрусно воће и цеђено цитрусно воће доноси сличне проблеме као и газирана пића. Наиме, ова пића су кисела те могу оштетити глеђ зуба. Наравно, реч је о веома здравим намирницама, па се препоручује коришћење сламчице и избегавање прања зуба 30 минута након конзумације.


Најбоље хране за орално здравље

Листу препоручених храна почећемо са храном која је често дефицитарна у савременом начину исхране.

Реч је о храни богатој влакнима, пре свега поврћу, која ће поред свих бенефита које доноси, утицати повољно и на здравље зуба и уста, тако што ће помоћи чишћењу зуба и благом повећању лучења пљувачке која ће ефикасније разлагати храну и почети процес варања још у устима.

Повећан унос хране богате влакнима сматра се најбољом превентивном мером коју можемо да спроведемо у кућним условима након практиковање добре оралне хигијене.

Хране богате влакнима укључују махунарке, броколи, бобичасто воће, интегралне житарице, јабуке…

Млеко и млечни производи садрже калцијум и фосфат, који ће помоћи да се ови минерали уграде у зубе у процесу који се назива реминерализација.

Осим тога, и ова група намирница утиче на повећање лучења пљувачке, само је важно избегавати заслађене производе попут воћних јогурта.

Жвакаће гуме без шећера, а посебно оне које садрже ксилитол су добар избор за побољшање оралног здравља. Жвака ће помоћи да се уклоне остаци хране између зуба, а вероватно сте већ уочили образац, и ова храна повећава лучење пљувачке.

Ксилитол је алкохолни шећер (без бриге, није у питању шећер већ вештачки заслађивач који се назива и брезин шећер), за који бројне студије показују да може позитивно утицати на здравље зуба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.