G.Milanovac Region

Изложбом „Лубарда – Једна прича” почињу Дани Мије Алексића у Горњем Милановцу

Изложбом „Лубарда – Једна прича” почињу Дани Мије Алексића у Горњем Милановцу

Представљањем репрезентативне изложбе “Лубарда – једна прича”, једног од највећих југословенских и српских сликара 20. века – Петра Лубарде, у среду, 6. септембра 2023. године од 13 сати у Модерној галерији у Горњем Милановцу започеће програм обележавања стогодишњице од рођења Милосава Мије Алексића, великана српског глумишта.

Поставку чине дела Петра Лубарде која нису део сталне поставке “Легата”, нити су излагана у овом обиму, као и дела из уметничке збирке Дома Војске Србије употпуњена одабраним делима из фонда Музеја Југославије, која су дата на поклон председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу.

Поред слика и цртежа на изложби ће се наћи и архивска фото-грађа “Куће легата”, до сада непозната јавности, фото-архива Дома ЈНА, сада Медија центра „Одбрана”.

Изложба је реализована прошле године поводом обележавања 115 година од рођења Петра Лубарде.

Ауторски тим ове јединствене изложбе чине кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана”, Дина Павић из „Куће легата“ и Ана Панић из Музеја Југославије, док визуелни идентитет каталога и изложбе потписује Александра Капор из Медија центра „Одбрана”.

Изложба “Лубарда – једна прича” само је део у низу богатог филмског, позоришног, ликовног, музичког и дечјег програма који ће у част стогодишњице од рођења Мије Алексића ове године бити реализовани у оквиру манифестације ДАНИ МИЈЕ АЛЕКСИЋА.

Организатор манифестације је Културни центар „Мија Алексић“ и општина Горњи Милановац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.