Društvo

“IZVIĐAČI SU ONA BELA, ČISTA STRANA ŽIVOTA”

Čačanski Odred izviđača „Vojvoda Stepa“, početkom februara, drugu godinu za redom učestvovao je u zimskoj izviđačkoj školi u selu Krupac, nadomak Bele Palanke. Sa drugarima iz OI „Remizijana“ iz Bele Palanke i OI „Deseti oktobar“ iz Velike Plane, članovi čačanskog odreda proveli su sedam dana u nekadašnjoj seoskoj školi, a sada izviđačkom centru adaptiranom za smeštaj i boravak dece. Pored bavljenja raznim izviđačkim veštinama, izviđači su tokom boravka u zimskoj školi imali i bogat večernji program.

izvidj

– Kao i prošle godine, organizovali smo večeri bioskopa, igara bez granica, karaoka, kao i veče pod nazivom „Tvoje lice zvuči poznato“, kada su deca izvodila razne koreografije. Pošto ni ove godine nismo imali sreće da iskoristimo obronke Svrljiških planina za igre na snegu, alternativu smo našli u sportovima sa loptom. Ali, veliki akcenat je bio na izviđačkim veštinama kroz koje su deca morala da prođu, kao što su: čvorologija, pionirstvo, prva pomoć, podizanje šatora, šifrovano pismo, kurir, itd. Svako jutro, u stroju ispred jarbola, uz himnu je podizana zastava. Takođe, svako jutro je bila i smotra soba, odnosno ocenjivana je urednost kreveta i ormana, i na karaju tabora dodeljene su nagrade za najbolje. Svaki dan smo imali dežurne “trpezarce”, članove koji su bili zaduženi da pomognu kuvarici u pripremi ručka, kao i postavljanju stolova – priča Vladimir Gospavić, načelnik čačanskog Odreda izviđača “Vojvoda Stepa”, naglašavajući da veliku zahvalnost duguju Igoru Trifunoviću, predsedniku Skupštine grada, kao i rukovodstvu  preduzeća “Gradsko Zelenilo”, koji su im obezbedili kombi prevoz za njihove izviđače.

Gospavić objašnjava da su izviđači samostalna, dobrovoljna, nepolitička, neprofitabilna, vaspitna institucija, bez obzira na godine, pol, poreklo, rasnu i versku pripadnost. Osnovni i najvažniji cilj, odnosno zadatak odreda je da pomogne mladim ljudima da se ostvare kao pojedinci, kako bi imali konstruktivnu ulogu u društvu. Naš sagovornik ističe da su izviđači grupa ljudi, omladine i dece, koja ima isti cilj, da voli prirodu i da što više vremena provode u njoj.

izv2

– Želimo da se mladi kroz različite programe razvijaju u duhovnom, fizičkom i intelektualnom smislu. Naša organizacija ima svoju misiju i viziju, koje ostvaruje kroz izviđačke zavete i zakone. Takođe, ima i svoj pozdrav, znak, košulju. Volimo da se družimo, igramo, pevamo, da vezujemo čvorove, crtamo, istražujemo prirodu… Znamo da brzo podignemo šator, napravimo kamp, upalimo vatru, nađemo jestivu biljku, pružimo prvu pomoć, komuniciramo nama poznatim znakovima i šiframa, da se orijentišemo u prirodi bez kompasa. Izviđači najčešće borave u prirodi organizujući jednodnevne i višednevne izlete. Tokom leta organizujemo i kampovanja, odnosno tabore koji traju od sedam do 10 dana. Takođe, izviđači vole da se takmiče sa ostalim odredima u raznim disciplinama. Tokom godine organizujemo više desetina izviđačkih takmičenja u celoj zemlji, a svake četvrte veliku smotru svih izviđača – kaže Vladimir Gospavić.

On podseća da je prve izviđače kod nas organizovao dr Miloš Đ. Popović, 1911. godine, a da su prvi odredi oformljeni u Nišu, Beogradu i Kragujevcu, potom i u ostalim gradovima Srbije. U našem gradu je prva jedinica organizovana 1925. godine u čačanskoj Gimnaziji, i do devedesetih godina prošlog veka izviđači su imali više od osam odreda.

– Ovu priču, 1997. ponovo je pokrenula grupa izviđača iz Čačka, a nakon dve godine rada promenili smo naziv odreda i tako je nekadašnji „Mile Abaz“ postao „Vojvoda Stepa“. Izviđači u Čačku su privremeno prekinuli rad 2004, zbog odlaska većeg dela članova na studije. Međutim, 2013. godine, povratkom sadašnjeg načelnika i još nekih ljudi, odred se ponovo aktivira. Kroz naš dosadašnji rad prošlo je više od 300 mladih. Učestvujemo u mnogim akcijama u gradu i regionu. U saradnji sa različitim čačanskim organizacijama, održane su mnoge humanitarne akcije i radionice za decu. Odred nema svoje prostorije i oprema je u lošem stanju, ali, trenutno imamo ugovor sa Gradom o korišćenju Omladinskog kluba, u sklopu Kancelarije za mlade, dok ne nađemo trajnije rešenje. Funkcionišemo na bazi članarina, u iznosu od 1.800 dinara na godišnjem nivou i to su naša jedina novčana sredstva koja imamo na raspolaganju – objašnjava načelnik Gospavić, dodajući da o izviđačima posebno brinu Saša Spasojević, starešina odreda i Sonja Strugarević, zamenik načelnika odreda.

Svojevremeno su i neke poznate ličnosti bile deo izviđačke organizacije, kao na primer Mika Antić, Desanka Maksimović, Vlade Divac, Bora Đorđević…, podseća naš sagovornik i naglašava:

– Što bi rekao Mika Antić, u današnjoj sveopštoj borbi za egzistencijom i ritmu urbanog života, koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđači su ona bela strana mladosti, čista strana života!

  1. R.

One thought on ““IZVIĐAČI SU ONA BELA, ČISTA STRANA ŽIVOTA”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.