малине
Selo

ИЗВОЗ МАЛИНЕ У ЗАСТОЈУ

Како показују подаци ПКС, извоз малине је у застоју. Иако је малина у прошлој сезони достигла рекордне цене, потражња за овим цењеним извозним воћем је значајно смањена у поређењу са претходном годином. Поједини произвођачи су наплатили испоручене количине  малине, али још увек има много оних, који и даље чекају новац, иако је нова производна сезона практично на прагу.

малине

У прошлој години чачански извозници воћа и поврћа забелижила су мањи извоз, што је, између осталог, резултат смањеног рода воћарских и повртарских култура услед неповољних временских прилика, а првенствено суше. Значајно место у том извозу свакако припада малини која представља стратешки производ наше пољопривреде. Према подацима ПКС, у 2022. години из Србије је извезено 90.000 тона смрзнуте малине, купине, рибизле и осталог бобичастог воћа и то у укупној вредности од 426.000.000 евра. Поређења ради, у 2021. години је извезена 131.000 тона тог воћа у вредности од 448.000.000 евра. Како наводи Горана Танасковић, забележени застој у извозу малине је резултат смањене потражње из земаља које су традиционално највећи увозници овог воћа са нашег подручја, а овакву ситуацију је проузроковала, пре свега, велика светска економска криза као резултат рата у Украјини.

Такође, подаци ПКС показују да је у претходној години увезено 10.000 тона малине, купине, рибизле и осталог бобичастог воћа, чија је вредност била 27.000.000 евра, док 2021. увезено 14.000 тона тог воћа у вредности од 36.000.000 евра.  

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.