Ivanjica Region

ЈАВНИМ УВИДОМ ДО ИНФОРМАЦИЈА О АУТО-ПУТУ

ЈАВНИМ УВИДОМ ДО ИНФОРМАЦИЈА О АУТО-ПУТУ

Пише Јелена Савић

Јавним увидом у  нацрт просторног плана деонице ауто – пута Пожега–Бољаре не могу се добити одговори да ли ће траса сигурно ићи одређеним парцелама. На врло често испољено незадовољство оних који су покушали да се снађу на нацрту изложеном у сали СО Ивањица, из општинског одељења за ЛЕР одговарају да је најбоље поднети захтев за добијање информација.

-Светлана Јовићевић (фото: Ј.С.)

-Акценат је сада на делу од Пожеге и Ариље. Ово се сада назива стратешки коридор у распону од 1.000 метара и на ивањичкој територији дефинисана је само једна деоница од четири километра у Медовинама до границе са Црном Гором. Остало тек треба да се одреди и зато се сада не може прецизно рећи. Ако је раван терен, траса пута ће бити минимално 25 метара плус заштитни појас од по 40 метара са обе стране и зона регулисане градње. Тамо где је потребно да се раде шкарпе, појас је од 40 до 100 метара. У том заштитном појасу су објекти, парцеле предвиђени за експропријацију. Важно је да људи учествују и било би добро да они који знају да су негде на траси упуте захтев за информације да ли су у обухвату ауто-пута, уз број катастарске парцеле и катастарску општину. Неће све парцеле бити обухваћене али је битно да се види да ли је негде могуће померање трасе или не јер се то онда много одражава на остали део трасе. Она варира, помера се у зависности од конфигурације терена и геолошких истраживања која су рађена. Од 2018. када смо имали рани јавни увид, имали смо већ три варијанте. Тренутно може да се покаже само оријентационо куда траса пролази. Значи, ово не може бити основ за експропријацију. Битно је да предузетници, фирме имају увид да ли ће остати. По усвајању овог плана иде се на измену првобитног и даље у разраду за Ивањицу. Надам се да неће проћи још четири године да се ствари конкретно реше за наше подручје, каже Светлана Јовићевић из Комисије за планове одељења за ЛЕР.

Физичка и правна лица могу доставити примедбе на Нацрт Просторног плана у писаној форми јединицама локалне самоуправе у току трајања јавног увида, закључно са 9. јулом 2024. године. Примедбе на Нацрт Просторног плана могу се доставити и директно Агенцији за просторно планирање и урбанизам Републике Србије, Kраља Милутина 10а, 11000 Београд. 

Комисија ће своју седницу одржати по завршетку јавног увида, у среду, 31. јула са почетком у 11 часова у згради општине Ариље, Ул. Светог Ахилија 53, у Ариљу. Физичка лица и представници правних лица који су у току трајања јавног увида поднели примедбе у писаном облику могу присуствовати јавној седници и усмено образложити поднете примедбе. Обрађивач планског документа јавно износи свој став о свакој поднетој примедби.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.