Društvo

JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE „GRADAC“ SPREMNO DOČEKUJE ZIMSKU SEZONU

Čačansko javno preduzeće „Gradac“ je spremno za nastupajuću zimsku sezonu, najavio je za „Čačanski glas“ direktor ove firme Dragan Vukajlović. On je rekao da su takozvani agregati za snežne padavine (so i rizla) nabavqeni i raspoređeni tamo gde treba.

– Na lageru trenutno raspolažemo sa oko 100 tona soli, a po potrebi nabavqaćemo još. Raspodelili smo je, kao i svake godine, vrtićima, školama, Domu zdravqa, kako bi dok je još lepo vreme mogli da se opreme. One ustanove koje još uvek nisu uzele so, mogu to učiniti u JP „Komunalac“ – rekao je Vukajlović.

Za čistu i prevashodno prohodnu putnu infrastrukturu, pored JKP „Gradac“, zadužena su i javna preduzeća „Komunalac“ i „Moravac“, a prema rečima Vukajlovića, za zimsko održavawe onih putnih pravaca koje ne pokrivaju ova preduzeća, ove godine je putem tendera angažovana firma „Ratko Mitrović Contraction“. Kako kaže direktor JKP „Gradac“, i ostala javna preduzeća zadužena za zimsko održavawe, će spremno dočekati zimu. Gradske saobraćajnice su u nadležnosti JP „Komunalac“, a parkovi i trotoari „pripadaju“ JP „Gradsko zelenilo“. Javno preduzeće „Moravac“ biće zaduženo da selo Mrčajevci i okolina budu prohodni.

Kako ističe Vukajlović, predsednici seoskih mesnih zajednica su, kao i svake godine, dobili upute kako da se ponašaju tokom padavina i niskih temeratura. U svakoj mesnoj zajednici se zna koje puteve održava JKP „Gradac“, a za ostale je potrebno da se organizuju sami meštani, u čemu će im Grad, kao i do sada, pružiti pomoć.

–  Grad je prošle godine dao oko 10 do 12 voza (deo traktorske mehanizacije za čišćewe snežnih nanosa) mesnim zajednicama, kao i dva kilograma nafte po kilometru, što je planirano i ove godine. Putna mreža je velika, pa je samim tim neophodna i značajna saradwa mesnih zajednica i svih meštana – rekao je Vukajlović. On je podsetio i da je na posledwem Štabu za vanredne situacije doneta odluka da se starijim pacijentima izdaju recepti koji će važiti dva, tri, meseca kako bi oni koji žive u udaqenijim mestima mogli pre „minusa“ da se opskrbe neophodnim lekovima, ali je i istakao da je mehanizacija i qudstvo JKP „Gradac“ svakako spremno za intervencije u hitnim slučajevima.

Iako je prošla zima bila „jaka“ i pamtimo je i po temperaturama i do minus 21 stepen Celzijusa, direktor JKP „Gadac“ kaže da je ovo preduzeće održavalo prohodnim sve putne pravce u wihovoj nadležnosti, da nije bilo problema i smatra da su svoje obaveze prema građanima ispunili, na šta su spremni i ove zime. Naravno, on apeluje i na građane da sarađuju, čiste sneg i led ispred svojih objekata, kako bi tim timskim radom bilo lakše i jednima i drugima.

– Dok su temperature iznad nule, mi ne reagujemo, već sa početkom padavina ili padom temperatura, kada počne da se stvara led na kolovozima. Za sada su uvedena noćna dežurstva, samo radi pripravnosti, ali nemamo potrebe još uvek da reagujemo – kaže Vukajlović. Naravno, prati se dugoročna vremenska prognoza, kojoj se, prema rečima direktora JKP „Gradac“ ne može verovati sto posto, ali po onome što je za sada najavqeno, do kraja godine su predviđena tri hladana talasa, koja ne podrazumevaju dnevnu temperaturu ispod nule, a sudeći po ovoj vremenskoj prognozi, prve intervencije će biti neophodne za Novu godinu ili nakon toga.

Оставите одговор